Fokus

Meksički predsednik optužio Pentagon za špijuniranje

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

07:31

Meksički predsednik optužio Pentagon za špijuniranje
Meksički predsednik optužio Pentagon za špijuniranje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je Pentagon da špijunira njegovu vladu, nakon curenja informacija u američkim medijima.

On je dodao da će početi da poverava informacije iz oružanih snaga kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

Njegovi komentari su usledili nekoliko dana nakon što je Vašington post objavio informacije o očiglednim napetostima između meksičke mornarice i vojske, pozivajući se na brifing američke vojske, koji je otkriven u onlajn curenju tajnih američkih vojnih zapisa.

"Od sada ćemo čuvati informacije mornarice i Ministarstva odbrane, jer smo meta špijuniranja od strane Pentagona", rekao je Obrador.

U Vašington postu navodi se da nema naznaka da je citirani dokument došao iz presretnutih komunikacija meksičkih zvaničnika.

Obrador je u ponedeljak rekao da akcije američkih obaveštajnih službi predstavljaju "uvredljiv upad koji ne bi trebalo da bude prihvaćen ni pod kakvim okolnostima", dodajući da ne planira da ukori SAD, ali da će u nekom trenutku razmatrati uslove za saradnju.

Meksički predsednik je bio pod pritiskom da vojsku pozove na odgovornost za godine navodnih zlostavljanja, uključujući prijavljene nestanke ljudi i ubistva.

Uprkos tome, on je uvećao značaj uloge vojske u javnoj bezbednosti i nastojao da pod njenu kontrolu stavi Nacionalnu gardu koja pripada policiji, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet