Fokus

Razotkrivanje mreže iza dosijea Pentagon: Mladić koji je pokrenuo nezustavljivu lavinu procurelih dokumenata pred sudom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CBS, Gardijan, AP

14/04/2023

-

11:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Džek Tešeira, mladić koji je osumnjičen za deljenje poverljivih dokumenata Pentagona, trebalo bi danas da se nađe pred sudijom u Bostonu. On je sinoć uhapšen u akciji koja se odvijala, gotovo u potpunosti, pred očima američke javnosti.

Teišeira, koji je pripadnih Američke nacionalne garde, bio je na čelu male onlajn grupe na društvenoj mreži Diskord, a pripadnici FBI uhapsili su ga u njegovoj kući u kradu Dajtonu (Masačusets), što je dokumentovano i video-snimkom.

Ubrzo nakon toga, glavni tužilac Merik Garland saopštio je da je Tešeira glavni osumnjičeni u vezi sa "istragom o nedozvoljenom oduzimanju, zadržavanju i slanju poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani", kao i da će danas biti izveden pred sud.

Tešeira je, kako je objavilo američko vazduhoplovstvo, vojni avijatičar u Nacionalnoj gardi Masačusetsa, koji se pridružio službi u septembru 2019. Njegov zadatak su sajber transportni sistemi odnosno da "ogromna, globalna komunikaciona mreža" usluga ispravno funkcioniše.

Čin avijatičara 1. klase je treći čin koji je stekao. Prema njegovom dosijeu, Tešeira je dobio jednu medalju za dostignuća u vazduhoplovstvu, što je relativno standardna medalja za vazduhoplove tog uzrasta i ranga, sapoštilo je vazduholovstvo SAD.

Bio je na čelu jedne onlajn grupe sa 20-30 mlađih muškaraca, gde su raspravljali o oružju i vojnoj opremi, i upravo tu je objavio poverljive dokumente. 

Kako otkrivaju američki mediji, grupa je imala malo aktivnih korisnika, ali je jedan član ove dokumente prosledio na drugom onlajn kanalu da bi polako počeli da se šire na Diskordu, a zatim i na mrežama kao što su "4Chan" ili Telegram.

Nakon toga, lavinu koja je krenula bilo je teško zaustaviti - dokumenti sa poverljivim podacima našli su se po celom internetu, a o njima su u svetskim medijima prvi pisali Belingket, Njujork tajms i Vašington post.

Kako je prošao bezbednosne provere?

Na internetu su deljene fotografije, a ne skenirani dokumenti sa poverljivim informacijama koje su prikupile američke obaveštajne službe. 

Neki posmatrači ovo nazivaju "najvećim curenjem podataka u američkoj istoriji", možda ne toliko zbog obima, već više zbog značaja dokumenata. Naime, informacije koje su se našle na društvenim mrežama bave se temama od rata u Ukrajini, preko "prisluškivanja" saveznika i neprijatelja, pa do različitih segmenata od Kine do Afrike.

Iako je praktično nemoguće pregledati sve, američki zvaničnici su prethodnih dana potvrdili autentičnost bar dela dokumenata. Novinari istraživačkog portala Belingket, međutim, upozorili su da je bar jedan od dokumenata podeljenih na društvenim mrežama modifikovan kako bi se preuveličao broj ukrajinskih žrtava u ratu.

Među analitičarima, međutim, vlada zabrinutost zbog toga što je Tešeira tako lako imao pristup dokumentima koji bi trebalo da budu veoma poverljivi.

"Mnogo pričamo o onome što smatramo poverljivim. Jednom kada dokumente tako označimo, moramo da pričamo i o tome ko može da im pristupi", rekla je za CBS bivša zvaničnica američkog ministarstva unutrašnje bezbednosti, Džulijet Kajen.

"Neko je imao poverenja u njega (Tešeiru) i verovatno su uradili bezbednosne provere", dodaje Kajen, pa se pita "kako je moguće da nije primećeno njegovo čudno ponašanje na internetu".

profimedia

 

Nivo ozbiljnosti informacija do kojih je Tešeira, kako se sumnjiči, došao, zaista je impresivan, i zamenik direktora na Kornel institutu za tehnološke politike, Pol Lušenko, za CBS naveo je da se pre pristupa takvim dokumentima rade rigorozne procene.

"Ova osoba je očigledno veoma dobro prošla na intervjuu. Međutim, između toga, i ove epizode curenja dokumenata, nešto je pošlo po zlu. Postoji mnogo načina na koje je mogao doći do ovih informacija - možda je obmanuo nadređene da mu daju pristup podacima koji su poverljivi", kaže Lušenko. 

Na pitanje kako je tako mlad pripadnik službe mogao da ima pristup veoma osetljivim dokumentima, portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da je u prirodi vojske da svojim vrlo mladim pripadnicima poveri visok i ponekad ozbiljan nivo odgovornosti, ali da to uključuje i visok nivo bezbednosne provere, preneo je AP.

Vojnici koji su tek završili srednju školu išli su da se bore u Iraku, Avganistanu i drugim borbenim zonama tokom jedne generacije, često koristeći strogo tajne obaveštajne podatke i programe za gađanje.

"Našim članovima poveravamo veliku odgovornost još u ranoj mladosti. Razmislite o mladom naredniku borbenog voda i odgovornosti i poverenju koje ulažemo u te pojedince da vode trupe u borbu", rekao je Rajder.

Bajden: Nisam zabrinut

Mada je curenje poverljivih podataka iz Pentagona među najzanimljivijim svetskim temama ovih dana, a američki zvaničnici su pokazali određenu dozu zabrinutosti zbog samog incidenta, čini se da taj osećaj ne deli i sam predsednik SAD Džo Bajden.

"Nisam zabrinut zbog curenja podataka. Brine me što se to desilo, ali tamo istovremeno i nema nečega što bi izazvalo velike posledice", rekao je Bajden odgovarajući na novinarska pitanja prilikom posete Irskoj.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

S obzirom na ono što se u dokumentima nalazi, neki američki saveznici mogli bi da budu zabrinuti zbog načina na koji SAD čuvaju obaveštajne podatke. Međutim, pitanje je i da li će to biti slučaj, sudeći po izjavama poljskog premijera Mateuša Moravjeckog.

Moravjecki je rekao da ovo neće uticati na poverenje njegove zemlje u Vašington kada je u pitanju čuvanje tajni, dodajući da se "neće dvoumiti" po tom pitanju.

"Verujem da se neuspesi i greške događaju, ali moramo da budemo bliski koliko god je to moguće sa svojim saveznicima u zapadnoj Evropi i SAD. Moramo da budemo ujedinjeni i na ovom frontu", rekao je Moravjecki za britanski Gardijan.

Portparol Pentagona Patrik Rajder je opisao deljenje poverljivih informacija kao "namerni kriminalni čin", i dodao da američko ministarstvo odbrane sada preispituje načine na koje obezbeđuju poverljive dokumente.

"Važno je razumeti da se ovde ne radi samo o ministarstvu odbrane. Radi se o američkoj vladi. U pitanju je način na koji čuvamo poverljive informacije. Za te stvari imamo striktne protokole, pa je svaki put kada se desi incident, zapravo prilika da to preispitamo i poboljšamo", rekao je Rajder.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet