Region

Ambasadori SAD na Balkanu na sastanku u Tirani, uz prisustvo Eskobara i Rubina

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

08:36

Ambasadori SAD na Balkanu na sastanku u Tirani, uz prisustvo Eskobara i Rubina
Ambasadori SAD na Balkanu na sastanku u Tirani, uz prisustvo Eskobara i Rubina - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori SAD na Balkanu okupili su se u Tirani, na prvoj takvoj konferenciji predstavnika američkih misija, gde su razgovarali o regionalnim i globalnim prioritetima.

Sastanku u četvrtak su prisustvovali i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i specijalni izaslanik i koordinator Centra za globalno angažovanje pri američkom Stejt departmentu Džejms Rubin.

Domaćin sastanka bila je ambasadorka SAD u Albaniji Juri Kim, a učestvovali su ambasador u Srbiji Kristofer Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD u Hrvatskoj Mark Fleming, ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka u Severnoj Makedoniji Angela Ageler, ambasador u Grčkoj Džordž Cunis, kao i ambasadori SAD u Bugarskoj Kenet Merten, u BiH Majkl Marfi i u Prištini DŽefri Hovenijer, prenosi Reporteri.

Kim je saopštila da je ovaj sastanak održan kako bi se razgovaralo o prioritetima Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu.

"Drago mi je što mogu da ugostim kolege, ambasadore SAD u BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji , uz izaslanika Džejmsa Rubina i zamenika pomoćnika sekretara Gabrijela Eskobara, da razgovaramo i koordiniramo prioritete SAD na Balkanu. Verujem da je to prvi takav skup koji se održava u Tirani", napisala je Kim na Tviteru.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer nazvao je sastanak dobrom prilikom da se razgovara o regionalnim i globalnim prioritetima SAD.

"Hvala mojoj prijateljici i koleginici ambasadorki Kim što nas je ugostila u Tirani. Bila je to divna prilika da razgovaramo o našim regionalnim i globalnim prioritetima, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu, energetske mogućnosti kao i jačanje demokratskih institucija i borbu protiv korupcije", napisao je Hovenijer na Tviteru.

 

Komentari (0)

Evropa