Fokus

FBI uhapsio osumnjičenog za curenje tajnih dokumenata Pentagona

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

20:06

FBI uhapsio osumnjičenog za curenje tajnih dokumenata Pentagona
FBI uhapsio osumnjičenog za curenje tajnih dokumenata Pentagona - Copyright Tanjug AP/Michelle R. Smith

veličina teksta

Aa Aa

FBI je danas uhapsio zaposlenog gardistu ratnog vazduhoplovstva SAD Džeka Tešeiru (21) zbog krađe poverljivih podataka SAD, preneo je Rojters.

Američki generalni tužilac Merik Garland rekao je da je FBI stavio lisice Tešeiri u vezi sa "istragom o nedozvoljenom oduzimanju, zadržavanju i slanju poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani". On

je dodao da će Tešeira ostati u pritvoru, a onda će biti izveden pred savezni sud u Bostonu.

FBI je naveo da su njihovi agenti izveli hapšenje i da nastavljaju sa istragom u njegovom domu u Nort Dajtonu u državi Masačusets.

Video snimci sa televizijskih kanala u SAD prikazuju dobro naoružane pripadnike bezbednosnih snaga u Masačusetsu kako prate mladića koji nosi sivu majicu i crveni šorts do automobila. Dok su ga odvodili, glava mu je bila povijena na dole.

Pentagon je danas saopštio da je curenje poverljivih informacija bio "nameran, krivični akt".

Prethodno je Rojters objavio da je pripadnik Nacionalne garde osumnjičen da je odgovoran za "curenje" američkih poverljivih dokumenata.

 

 

Američko Ministarstvo pravde pokrenulo je istragu o "curenju" poverljivih dokumenata prošle sedmice, a Pentagon procenjuje štetu koja je nastala.

"Njujork tajms" je prethodno izvestio da je vođa onlajn grupe preko koje su procurela tajna dokumenta američke vlade pripadnik Nacionalne garde Masačusetsa.

List je na osnovu intervjua i dokumenata koje je pregledao, imenovao Džeka Tekseiru, pripadnika Nacionalne garde za predvodnika onlajn grupe Tag Šejker Sentral, u kojoj ima oko 20 do 30 ljudi koji dele svoju ljubav prema oružju, rasističkim memovima i video igricama.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je ranije danas da se steže obruč u istrazi, preneo je Politiko.

Na pitanje novinara iz Irske da pruži najnovije informacije o istrazi, Bajden je rekao da sada ne može da odgovori. 

"U toku je puna istraga, kao što znate, uz učešće obaveštajne zajednice i Ministarstva pravde i steže se obruč", istakao je on.

Bajden nije objasnio šta znači to da se obruč steže.

Prošle nedelje na internetu su se pojavili poverljivi podaci Pentagona o saveznicima i protivnicima, za koje su analitičari ocenili da je najveća obaveštajna krađa podataka još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

Komentari (0)

Svet