Fokus

Ministarstvo pravde SAD traži od Vrhovnog suda da zaštiti pristup pilulama za abortus

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

18:45

Ministarstvo pravde SAD traži od Vrhovnog suda da zaštiti pristup pilulama za abortus
Ministarstvo pravde SAD traži od Vrhovnog suda da zaštiti pristup pilulama za abortus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Američko Ministarstvo pravde podneće zahtev Vrhovnom sudu da zaštiti pristup pilulama za abortus, navodi se u današnjem saopštenju tog ministarstva.

Državni tužilac SAD Merik Garland rekao je da će ministarstvo "tražiti hitnu pomoć od Vrhovnog suda da zaštiti naučnu odluku Federalne agencije za hranu i lekove (FDA) i pristup Amerikanaca bezbednoj i efikasnoj reproduktivnoj nezi", prenosi Rojters.

Peti okružni apelacioni sud sa sedištem u Nju Orleansu prošle nedelje je pauzirao nalog američkog okružnog sudije Metjua Kačmarika iz Amarila u Teksasu, kojim je suspendovano odobrenje FDA za lek dok ne bude saslušao tužbu grupe koja se protivi abortusu i traži zabranu korišćenja pilule.

Prethodno je federalni žalbeni sud odlučio da pilula za pobačaj "miferpiston" ostane dostupna u SAD, ali uz značajna ograničenja, kao što je neophodnost da pacijent lično poseti lekara da bi dobio recept.

Žalbeni sud odbio je, međutim, da blokira delove odluke suda iz Teksasa, što u praksi znači povratak restrikcija na "mifepriston" koje su ukinute 2016. godine. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet