Fokus

Kineska "meka moć" lagano prestrojava odnose na Bliskom istoku: Da li je to i kraj Pax Americane?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

07:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zahlađenje odnosa između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije nakon brutalnog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu otvorilo je manevarski prostor za kinesku diplomatiju na Bliskom Istoku. Bajdenovo kockanje, prilikom kojeg je obećao da će Saudijsku Arabiju načiniti "državom parijom", nakon čega je "pokajnički" posetio Rijad, koštalo ga je odnosa sa višegodišnjim ključnim strateškim partnerom iz arapskog sveta. Znači li to da je ovo kraj za Pax Americana?

"Mislim da su te reči previše teške. Amerikanci će sigurno zadržati svoj uticaj u regionu u kom su decenijama već najvažnija spoljna sila, ali da se situacija menja i Kina ulazi velikim koracima kao pregovarač, koji odgovara mnogim sukobljenim strana - a ne manjka ih na Bliskom Istoku, to je sigurno. Osim toga, još početkom rata u Siriji kada je Rusija otvoreno ušla u taj sukob, postalo je očigledno da Bliski Istok nije više isključivo američko vlasništvo u smislu onoga što se pominje kao Pax Amerikana. Tako da ćemo velikim promenama u regionu u tom smislu sigurno svedočiti u narednom periodu", kaže u razgovoru za Euronews svet, urednik u nedeljniku "Vreme" Momčilo Turudić.

Međutim, poseta kineskog predsednika Sija Đinpinga Rijadu u decembru prošle godine stvorila je temelj za diplomatsku ofanzivu u Bliskoistočnoj regiji. Rezultati su ubrzo postali vidljivi: višedecenijski rivali Saudijska Arabija i Iran obnovili su, posredstvom Kine, diplomatske odnose četiri meseca kasnije. Nakon rukovanja iranskih i saudijskih zvaničnika, podstaknuto je i okončanje višegodišnjeg sukoba između Saudijske Arabije i jemenskih Huta, koji slove za produženu ruku Teherana.

"Saudijska Arabija je uništila mnoge oblasti u Jemenu i ubila mnogo ljudi. Nadamo se da ovaj sporazum vodi ka bezbednosti i stabilnosti ne samo u Jemenu, već i u oblastima u kojima je Saudijska Arabija rasplamsala sukobe, a to su Sirija, Liban, Irak i mnoga druga područja u svetu koja su bila svedoci sukoba i videla očigledno saudijsko mešanje u živote ovih ljudi kao i njihovih režima i danas bi taj sporazum mogao dovesti do stanja stabilnosti i bezbednosti, to je ono što želimo“, rekao je Ahmed al-Ali, ministar spoljnih poslova u vladi Huta.

Euronews

Turudić dodaje da je ovime Kina pokazala svoju diplomatsku moć u svetu u kome je očigledno da su dve najveće svetske sile suprotstavljene jedna drugoj upravo SAD i Kina.

"Kina kao pregovarač, što se i ovog puta videlo, pokazuje veliku moć, kao i da može i sukobe koji su naizgled nerešivi ili bar jako dugo traju, da rešava. Kineski ekonomski interes je izuzetno važan, Kina svoju meku moć širi i diplomatijom i ekonomijom i veoma joj je važno da u regionu u koji sve dublje ulazi, poput Bliskog i Srednjeg Istoka, stanje bude pre svega stabilno", dodaje.

Iako je Bajden obećao da će okončati rat u Jemenu, Kinezi su bili ažurniji. Na aerodrom u jemenskoj prestonici Sani, sletelo je više od 700 Huta koje su saudijske vlasti oslobodile iz zarobljeništva.

"To je važno i za Saudijsku Arabiju, s obzirom na to koliko je duboko upletena u sukobe na Bliskom Istoku, odnosno Jemenu, neka vrsta otopljavanja je jako važna. Taj proksi rat u Jemenu u koji je Saudijska Arabija direktno uključenja, u kojem je Iran druga strana koja pomaže jednu zaraćenu stranu u Jemenu - Hute, traje dugo i kraj mu se ne vidi", kaže Turudić i nastavlja:

"Tako da Saudijskoj Arabiji odgovara ta vrsta smirivanja u samom Jemenu, a s druge strane od početka rata u Ukrajini mnogo toga se promenilo. I Rijadu odgovara na ovaj način, ne da sedi na dve stolice - da pokaže da koliko god bio veran američki saveznik na Bliskom Istoku može da vodi politiku i na drugi način i da ne zatvara vrata ni Pekingu ni Moskvi. U poziciji kada su energenti ponovo postali važni zbog sankcija Rusiji, Rijadu idu u korist u svakom slučaju".

Sporazum je imao lančani efekat širom Bliskog Istoka, čija se geopolitička slika ubrzano menja. Prvi put nakon prekida diplomatskih odnosa 2012. izdejstvovana je uzajamna poseta saudijskog i sirijskog šefa diplomatije Damasku, odnosno Rijadu. Sirijske i Saudijske vlasti su saopštile da kreću u obnavljanje konzularnih usluga i letova između dve zemlje. Za to vreme, iz Irana su adresirane nove pretnje na račun Izraela.

"I najmanji potez protiv Islamske Republike Iran biće praćen oštrom reakcijom iranskih oružanih snaga i vojske. Trebalo bi da znaju, bez sumnje, da će i najmanja njihova greška protiv bezbednosti Islamske Republike Iran pratiti uništenje Tel Aviva i Haife", rekao je Ebrahim Raisi, predsednik Irana.

Euronews Srbija

 

Na pitanje da li se to može nazvati novim savezom, Turudić odgovara:

"Mislim da ne, ali makar smirivanjem tenzija i neprijateljstava koja traju jako dugo tih velikih regionalnih igrača poput Saudijske Arabije i Irana. Dobro je poznato i u Siriji takođe da su Iran, Saudijska Arabija, SAD, Rusija i Izrael podržavale različite strane u tom sukobu. Tako da bilo kakav znak otopljavanja, kao što je i ova poseta saudijskih zvaničnika Siriji može dovesti do relaksiranja atmosfere i postepenog smanjivanja ratnih dejstava. Možda je previše ratova koji traju previše dugo na malom prostoru dovelo do zasićenja čak i ovih regionalnih sila koje posredno ili neposredno u njemu učestvuju"

Izrael pak, nije ostao ravnodušan prema najnovijem razvoju događaja. U posetu Tel Avivu stigao je Reza Pahlavi, sin poslednjeg iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija, nakon čijeg zbacivanja je promenjeno državno uređenje zemlje. Pahlavi je poručio da Islamska Republika Iran ne predstavlja iranski narod i nastavio zagovaranje za sekularni i demokratski Iran. Odnos Izraela prema Palestini nije pominjao.

"Nekako je logična nelagodnost Izraela zbog svega toga što se dešava, sve te priče o pokušajima Irana da preko različitih organizacija utiče, ili kako to oni kažu napadne Izrael na neki način jesu tačne i to je neka vrsta posredničkog rata. Ali, isto tako važi i u obrnutom slučaju. Irazel je svojim akcijama u Siriji kojima cilja pripadnike ili objekte Iranske revolucionarne garde na teritoriji Sirije, a ne otvoreno, ali ratuje protiv Irana. Tako da ova vrsta popuštanja između Saudijske Arabije i Irana Izraelu sigurno ne odgovara. Dok je taj front bio jedinstven, dok su Saudijska Arabija i Izrael i SAD stajale čvrsto protiv Irana, naravno da je to Izraelcima išlo u korist", kaže Turudić i dodaje:

"Što se tiče posete šaha Rezepa Pahlavija mislim da to ne igra neku značajnu ulogu. Dinastija Pahlavi je ne samo odavno sišla sa vlasti, nego je izgubila i bilo kakav značaj. Ja bih to najviše poredio sa emigracijom dinastije koja je 1945. napustila Jugoslaviju, i onda kasnije mislila da igra neku važnu ulogu, mada je suštinski potpuno izgubila dodir sa stvarnošću države iz koje su otišli"

Komentari (0)

Svet