Fokus

FED i FDIC danas objavljuju detalje o krahu Banke Silicijumske doline u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

13:50

FED i FDIC danas objavljuju detalje o krahu Banke Silicijumske doline u SAD
FED i FDIC danas objavljuju detalje o krahu Banke Silicijumske doline u SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka centralna banka (FED) i Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) objaviće danas poverljive detalje o krahu Banke Silicijumske doline (BSV) i Signačr banke u martu.

Ocena FED-a će biti objavljena u 15 sati po srednjeevropskom vremenu, a zaključci FDIC-a dva sata kasnije, prenosi Rojters.

Potpredsednik FED-a za nadzor Majkl Bar je rekao da će u oceni Američke centralne banke biti navedeni i poverljivi detalji o radu bankarskih inspektora u BSV.

Očekuje se da će FED i FDIC pokrenuti i brojne promene za oporavak bankarskog sektora, koje mogu da budu uvod i strožiju regulaciju i nadzor američkih banaka.

Banka Silicijumske doline, sa sedištem u San Francisku, zatvorena je 10. marta nakon što su njeni klijenti u panici u jednom danu povukli 38,2 milijardi evra sa računa BSV.

Njujorška Signačer banka je zatvorena dva dana kasnije, nakon što je izgubila 20 odsto svojih depozita u satima nakon pada BSV.

U ovom trenutku je ugrožena i američka Prva republička banka, pošto su njeni klijenti u drugoj polovini marta povukli više od 91 milijarde evra sa svojih računa.

Podsetimo, nakon kraha Banke silicijumske doline (SVB) i Signačer banke Američka senatorka Elizabet Voren, koja se zalaže za uvođenje strože bankarske regulative, pozvala je na pokretanje istrage o propustima u ovim bankama.

Voren je sredinom marta poslala pismo generalnom inspektoratu ministarstva finansija, Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita i Federalnim rezervama, pozivajući regulatore da ispitaju upravljanje i nadzor u ove dve banke neposredno pre nedavnog kolapsa. 

Vorenova je poručila da bi u roku od 30 dana trebalo da budu spremni preliminarni rezultati istrage, preneo je njujorški dnevnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet