Biznis vesti

Frst Sitizen kupuje preostale zajmove i depozite Banke silicijumske doline: Od danas 17 filijala SVB pod novim imenom

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug / Bloomberg Adria

27/03/2023

-

11:22

Frst Sitizen kupuje preostale zajmove i depozite Banke silicijumske doline: Od danas 17 filijala SVB pod novim imenom
Frst Sitizen kupuje preostale zajmove i depozite Banke silicijumske doline: Od danas 17 filijala SVB pod novim imenom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka banka Frst Sitizen (First Citizen) otkupiće za 72 milijarde dolara preostale zajmove i depozite Banke silicijumske doline (SVB), koju su američki regulatori usled bankrota preuzeli početkom meseca. Frst Sitizen će preuzeti ovu banku za 72 milijarde dolara, umanjen za popust od 16,5 milijardi dolara, saopštio je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da FDIC procenjuje da su troškovi nastale usled bankrota oko 20 milijardi dolara, ali da će tačan iznos naknadno biti utvrđen kada se stečajni postupak završi. FDIC dobio je prava na Frst Sitizen deonice čija vrednost se procenjuje na 500 miliona dolara, koji je deo dogovora oko kupoprodaje banke. 

Od danas će 17 bivših filijala SVB banke biti otvoreno pod nazivom Frst Sitizen, dok je od propale banke preostao oko 90 milijardi dolara imovine koja je još na prodaju. Banka Frst Sitizen ima ukupnu aktivu oko 109 milijardi dolara i ukupno depozita oko 84,4 milijardi dolara. 

Bankrot banke SVB uticao je na pometnju u bankarskom sektoru širom SAD, a posledica takvog bankrota uzdrmalo je i evropsko tržište. 

Banka silicijumske doline je iznenada postala najveći američki kreditor koji je propao u poslednjoj deceniji. Kako piše Bloomberg Adria, First Citizens je ranije dao ponudu za SVB odmah nakon što je propao.

Banka je pretrpela ogroman gubitak na prodaji svojih hartija od vrednosti usred porasta kamatnih stopa, uznemiravajući investitore i štediše koji su brzo počeli da izvlače svoj novac. Samo devetog marta investitori i deponenti pokušali su da povuku oko 42 milijarde dolara. Regulatori su se utrkivali da zaključe posao za sve ili delove banke u pokušaju da pokriju neosigurane depozite klijenata, ali raniji pokušaj aukcije prošao je bez kupca.

profimedia

 

Zatim je FDIC produžio proces nadmetanja nakon što je primio "značajno interesovanje" od više potencijalnih kupaca. Da bi se pojednostavio proces i proširio krug ponuđača, FDIC je dozvolio stranama da podnesu odvojene ponude za podružnicu  Silicon Valley Private Bank i banku Silicon Valley Bridge - firmu koju je stvorio FDIC nakon što je SVB otišao u stečaj.

Banka ima iskustva u kupovini slomljenih rivala

Američke vlasti su preduzele vanredne mere kako bi ojačale poverenje u finansijski sistem nakon kolapsa banke, uvodeći novu zaštitu za banke za koju su zvaničnici Federalnih rezervi rekli da je dovoljno velika da zaštiti depozite cele zemlje.

Akcije SVB su pale nakon što je kompanija sa sedištem u Santa Klari u Kaliforniji iznela planove za ponudu kapitala, obelodanila da je pretrpela gubitak od 1,8 milijardi dolara na prodaji hartija od vrednosti i usporavanje finansiranja u firmama sa rizičnim kapitalom kojima služi. Banka je bila prinuđena da odustane od svog plana za prikupljanje kapitala jer su fondovi, uključujući Fond za osnivanje, Coatue Management, Union Square Ventures i Founder Collective, počeli da savetuju svoje portfolio kompanije da prebace novac iz SVB.

First Citizens bila je 30. najveća komercijalna banka u SAD po imovini na kraju 2022. godine, prema podacima Federalnih rezervi. Međutim, kako piše Bloomberg Adria, banka ima iskustva u kupovini slomljenih rivala. Od 2009. godine kupio je više od 20 banaka uz pomoć FDIC, sklopivši niz poslova nakon finansijske krize od Vašingtona do Viskonsina do Pensilvanije.

First Citizens je takođe završio kupovinu CIT Group Inc. prošle godine u ugovoru vrednom više od dve milijarde dolara.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Bojan

27.03.2023 13:22

Ulaganje u nekretnine jedino donosi zaradu. Sve ostalo je jedna velika muljaža

Biznis