Novac

Ko je Greg Beker: Direktor SVB prodao svoje akcije dve nedelje pre bankrota banke i izvukao 3,6 miliona dolara

Komentari

Autor: Reuters / Tanjug

18/03/2023

-

14:33

Ko je Greg Beker: Direktor SVB prodao svoje akcije dve nedelje pre bankrota banke i izvukao 3,6 miliona dolara
Ko je Greg Beker: Direktor SVB prodao svoje akcije dve nedelje pre bankrota banke i izvukao 3,6 miliona dolara - Copyright Tanjug AP/Jeff Chiu, file, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Banka silicijumske doline bankrotirala je prošlog petka, samo 24 sata nakon što je glavni izvršni direktor lično poručio klijentima da je njihov novac u banci siguran. Nakon što je banka likvidirana, prvi čovek ove finasijske institucije Greg Beker je zaposlenima poslao video poruku u kojoj je priznao da je "neverovatno teških" 48 sati dovelo do kolapsa banke.

Beker je u januaru slao optimistične poruke investitorima i klijentima ističući da se ekonomski izgledi popravljaju nakon lošije 2022. godine. Sada se, prema pisanju medija, ispostavilo da je već tada možda mogao da nasluti kolaps. Dok je drugima poručivao da ostanu mirni, ispostaviće se da je sebe osigurao. Slučajno ili namerno, ali on je krajem januara podneo plan koji mu je omogućio da proda svoje akcije u SVB. To je, kako navodi Bloomberg, i uradio dve nedelje pre bankrota kada je za 3,6 miliona dolara prodao svojih 12.451 akcija u kompaniji. 

Plan o prodaji deonica, kako piše Rojters, podneo je sa još nekoliko njegovih kolega, koji su takođe bili na direktorskim pozicijama. Nezadovoljni službenici, osim što su ljutiti zbog, kako prenosi Jutarnji list, takvog kapetana na brodu koji tone, smatraju da je upravo on zaslužan za totalni kolaps. Bivši zaposleni u banci smatraju da su šefovi doprineli kolapsu banke, jer su javno objavili da je banka u problemu koji će pokušati da saniraju privlačenjem novih investicija - što je prouzrokovalo cunami povlačenja novca koji je pokopao banku.

A na jednoj sektorskoj konferenciji prošle nedelje, tri dana pre kolapsa, Beker je tvrdio da je "odlično vreme za pokretanje biznisa i dodao da se u svakoj od tehnoloških kategorija događa  nešto uzbudljivo.

Ko je Greg Beker?

Kako piše  Reuters, prvi čovek propale Banke silicijumske doline, Greg Beker u ovoj kompaniji je radio tri decenije, a karijeru je započeo kao službenik za kredite. Becker koji je iz rodne Indiane preko Detroita došao do Kalifornije i uspeo se na korporativnoj lestvici, zasijavši teške 2008. godine. U jeku financijske krize postao je direktor banke, a tri godine poslije i CEO.  

Na veb stranici Banke silicijumske doline navodi se da je Beker diplomirao ekonomiju na Univerzitetu u Indijani. Odatle je radio u banci koja je opsluživala ono što je nazvao "tradicionalnim kompanijama". U Bloomberg podkastu je 2021. godine izjavio da je, sanjegovim menadžerom prešao da radi za banku Silicijumske doline.

Pre nego što je postao predsednik i izvršni direktor SVB finansijske grupe, Beker je bio suosnivač SVB Capitala, investicionog ogranka kompanije. Takođe je bio predsedavajući grupe lidera u Silicijumskoj dolini od 2014. do 2017. godine i bio je član Savetodavnog odbora za digitalnu ekonomiju američkog Ministarstva trgovine od 2016. do 2017. godine.

Na sajtu Banke silicijumske doline piše i da je Beker "šampionom inovativne ekonomije“. U video snimku za BBC u decembru, on je rekao da je njegov najbolji savet u karijeri bio da oni koji traže posao izgrade veštine oko inovativne ekonomije u oblastima poput kompjuterskog programiranja i upravljanja projektima.

Tanjug AP/Jeff Chiu

 

Kako prenosi Jutarnji list, dok je banka još dobro poslovala, 2015. godine, Beker je svesrdno lobirao da regulativa bude blaža za manje banke poput njegove. Objašnjavao je te godine Senatu da SVB, s obzirom na svoj poslovni model i profil rizika, ne predstavlja sistemski rizik i da na tu banku ne bi trebalo da se odnose stavke iz zakona iz 2008. godini o reformi Wall Streeta i zaštiti potrošača, poznatijeg pod imenom Dodd-Frank.  Svoje mišljenje je obrazložio izjavom da te regulative preterano opterećuju banku i da su osmišljene za velike banke i naveo da oni u SVB-u jako dobro paze na svaki rizik.

Osim optužbi na Bekerov račun, na društvenim mrežama se mogu videti i podrugljivi komentari na račun Josepha Gentilea, glavnog administrativnog menadžera banke, koji je već imao slično iskustvo sa kolapsom još jednog finansijskog sistema. Gentile je pre SVB-a radio kao glavni finansijski menadžer za Lehman Brothers koji je neslavno bankrotirao 2008. godine.

Reuters u profilu trojice čelnih ljudi banke, među kojima je Beker bio prvi i najplaćeniji piše da je tokom karijere bio spreman da se kocka i da preuzima rizike. A onda je došla inflacija i Američke federalne rezerve (FED) su povukle kočnice. Prestao je da stiže jeftin novac, a centralna banka je podigla kamatne stope. Klima se promenila, a ostalo je istorija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis