Fokus

Badaljan: Jermenija i Azerbejdžan sutra u Vašingtonu na novoj rundi pregovora

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2023

-

15:14

Badaljan: Jermenija i Azerbejdžan sutra u Vašingtonu na novoj rundi pregovora
Badaljan: Jermenija i Azerbejdžan sutra u Vašingtonu na novoj rundi pregovora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jermenija i Azerbejdžan održaće sutra novu rundu pregovora u Vašingtonu kako bi pokušali da normalizuju odnose, izjavila je danas portparolka jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Ani Badaljan.

"Od 30. aprila ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan će boraviti u radnoj poseti Vašingtonu. Sledeća runda razgovora o sporazumu o normalizaciji odnosa između Jermenije i Azerbejdžana je zakazana", napisla je Ani Badaljan na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters. 

Azerbejdžan još nije potvrdio sastanak.

Napetosti između dve zemlje ponovo rastu oko spornog regiona Nagorno-Karabah, gde su ruske mirovne snage raspoređene 2020. godine kako bi se okončao rat, drugi po redu koje su dve zemlje vodile oko te enklave od raspada Sovjetskog Saveza 1991. gosdine.

Taj planinski region je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali je naseljen uglavnom etničkim Jermenima.

Uprkos višegodišnjim pokušajima posredovanja, Jermenija i Azerbejdžan tek treba da postignu mirovni sporazum o nerešenim pitanjima, kao što su demarkacija granice i povratak zarobljenika.

Azerbejdžan je prošle nedelje postavio novi kontrolni punkt na putu do Karabaha, na koridoru Lačin, što je Jermenija ocenila grubim kršenjem primirja iz 2020. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet