Fokus

Istraga o ubistvu predsednika Haitija se komplikuje: Kačket DEA kod sveštenika koji želi da bude predsednik i "izvuče državu iz pakla"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

13/07/2021

-

14:28

Istraga o ubistvu predsednika Haitija se komplikuje: Kačket DEA kod sveštenika koji želi da bude predsednik i "izvuče državu iz pakla"
Haiti - Copyright Tanjug AP/Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti na Haitiju su kao glavnog osumnjičenog za ubistvo predsednika ove zemlje Žovenela Moiza označile Kristijana Emanuela Sanona. Ovaj Haićanin je, svojevremeno, u jednom video-snimku na Jutjubu izrazio želju da bude na čelu države. Sanon, međutim, nije poznat u haićanskim političkim krugovima, a jedan njegov saradnik sugeriše da su mu krivicu možda "namestili" oni koji zaista stoje iza atentata.

Sanonov saradnik sa Floride, koji je želeo da ostane anoniman zbog bezbednosti, rekao je za agenciju AP da je Sanon evangelistički sveštenik i licencirani lekar na Haitiju.

Kako je rekao, Sanon mu se poverio da su mu se obraćali ljudi koji su tvrdili da predstavljaju američka državna tela, i rekli su da žele da ga postave za predsednika.

Navodno, Sanon je rekao da je prvobitan plan bio samo da Moiz bude uhapšen, i da ne bi učestvovao da je znao da će biti ubijen.

"To je trebalo da bude misija u kojoj će se Haiti spasiti iz pakla", rekao je sagovornik AP agencije.

Šef policije Haitija Leon Šarl rekao je da Moizove ubice štite Sanona. Prema njegovim navodima, policajci su tokom istrage u Sanonovoj kući na Haitiju pronašli kačket sa logom američke Uprave za borbu protiv droga (DEA), 20 kutija metaka, delove pištolja, četiri registarske tablice iz Dominikanske Republike, dva automobila i prepisku, između ostalog, u Sanonovoj kući na Haitiju.

Za ubistvo je osumnjičeno dvadeset šest bivših kolumbijskih vojnika, a 23 su uhapšena, zajedno sa trojicom Haićana. Šarl je rekao da je pet osumnjičenih još uvek na slobodi, a najmanje troje njih je ubijeno.

Istraga kolumbijske policije

Zvaničnik DEA je za AP rekao da je jedan od osumnjičenih za ubistvo Moiza povremeno bio doušnik za DEA, kao i da je nakon ubistva kontaktirao ovu upravu, iz koje su mu zatražili da se preda.

Prema navodima ovog zvaničnika, DEA i Stejt deperment pružili su vladi Haitija informacije koje su dovele do predaje i hapšenja jednog osumnjičenog i još jednog pojedinca.

Šef nacionalne policije Kolumbije Horhe Luis Vargas, rekao je da je preduzeće sa sedištem na Floridi, "CTU Security", koristilo kreditnu karticu svoje kompanije za kupovinu 19 avionskih karata od Bogote do Santo Dominga za osumnjičene Kolumbijce.

Većina njih je u Dominikansku Republiku stigla u junu i preselila se na Haiti nakon nekoliko nedelja, rekao je Vargas.

U mesecima koji su prethodili atentatu, kaže Vargas, šef opšte bezbednosti Haitija Dimitri Erar leteo je za Kolumbiju, Ekvador i panamu, a trenutno se istražuje da li je imao neku ulogu u regrutovanju plaćenih ubica.

Sanon, koji je živeo u SAD, u junu je doleteo na Haiti privatnim avionom u pratnji nekoliko naoružanih ljudi, rekao je Vargas.

Sumnja se da su upravo ti naoružani ljudi, koji su tvrdili da im je rečeno da štite Sanona, kasnije učestvovali u ubistvu predsednika Moiza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet