Fokus

Generalni sekretar UN pozvao sve naoružane frakcije u DR Kongu da polože oružje

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2023

-

21:54

Generalni sekretar UN pozvao sve naoružane frakcije u DR Kongu da polože oružje
Generalni sekretar UN pozvao sve naoružane frakcije u DR Kongu da polože oružje - Copyright Tanjug/AP/Khalil Senosi

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas sve naoružane grupe u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo da polože oružje, rekavši da njihovo prisustvo izaziva humanitarne tragedije i ugrožava regionalnu bezbednost.

Gutereš je govorio na sastanku regionalnih lidera u Budžumburi, komercijalnoj prestonici Burundija, koji su se sastali kako bi razgovarali o bezbednosnoj situaciji u Kongu gde se naoružane grupe krive za nasilje i masovno raseljavanje civila, preneo je Rojters.

"Prisustvo ovih oružanih grupa dovodi do humanitarne tragedije i ozbiljnih povreda ljudskih prava, uključujući seksualno nasilje", rekao je Gutereš.

Dodao je da u istočnom Kongu postoji više od 100 naoružanih grupa i da njihovo prisustvo preti regionalnoj bezbednosti.

"Vreme je da se prekine nasilje. Ponavljam svoj poziv svim oružanim grupama da polože oružje odmah i pridruže se procesu demobilizacije, razoružanja i reintegracije", poručio je Gutereš.

Istočni Kongo godinama potresa nasilje koje uključuje ubistva, silovanja i sakaćenja koje čine naoružani pobunjenici različitih grupa uključujući M23 i Savezničke demokratske snage (ADF).

Zbog ponovne pojave M23 od novembra 2021. raseljeno je najmanje 500.000 ljudi.

Kongo optužuje susednu Ruandu da podržava pobunjenike M23, koje čine uglavnom pripadnici etničke grupe Tutsi sa istoka Konga. 

Ruanda negira optužbe i optužuje Kongo za progon svoje populacije Tutsa i raspirivanje etničke mržnje protiv njih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet