Fokus

Preminuo bolivijski general koji je zarobio Če Gevaru

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

09:09

Preminuo bolivijski general koji je zarobio Če Gevaru
Ernesto Če Gevara - Copyright AP Photo/Tony Ortega, File

veličina teksta

Aa Aa

Bolivijski general Geri Prado Salmon koji je 1967. godine zarobio kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevaru, preminuo je u 84. godini.

U vreme kada je Bolivija imala desničarsku vojnu vladu, general Prado je 1967. godine predvodio vojnu operaciju u Boliviji i uz pomoć agenata američke tajne službe porazio komunističke pobunjenike koje je predvodio Če Gevara, podseća BBC.

Hladni rat između SAD i Sovjetskog Saveza bio je u to vreme na vrhuncu i Vašington je bio izuzetno zabrinut zbog sovjetskog uticaja u Latinskoj Americi pa tako i zbog aktivnosti Če Gevare.

Legendarni Če je napustio Kubu nakon trijumfa tamošnje revolucije 1959. godine želeći da osnuje i predvodi gerilske pokrete u drugim zemljama.

Bio je ključni saveznik kubanskog lidera Fidela Kastra i postao je heroj i komunista poznat širom sveta. Sin generala Prada opisao je svog oca kao "izuzetnu osobu", koja je ostavila "zaveštanje ljubavi, integriteta i hrabrosti".

U Čea je pucao Mario Teran u selu La Higera, 830 kilometara južno od La Paza i sahranjen je na tajnoj lokaciji. Mesto na kojem je pokopan otkriveno je 1997, kada su iskopani njegovi ostaci i vraćeni na Kubu, gde je ponovo sahranjen.

Komentari (1)

Sima

08.05.2023 20:34

Imali mesto na svetu gde se ameri nisu umesali.

Svet