Fokus

Kanada i Kina proterali diplomate iz Toronta i Šangaja

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

09:34

Kanada i Kina proterali diplomate iz Toronta i Šangaja
Džastin Trudo - Copyright Tanjug/AP/Adrian Wyld /The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas proterala kanadskog diplomatu iz konzulata u Šangaju, nakon što je Otava naredila kineskom diplomati iz Toronta da napusti zemlju, preneo je Rojters.

Kanada je u ponedeljak izbacila kineskog diplomatu Džaa Veija, nakon obaveštajnog izveštaja kanadske službe koja ga je optužila da je maltretirao kanadskog poslanika, koji je kritikovao Peking zbog tretmana prema Ujgurima.

Kina je odgovorila da, kao odgovor na "nerazumne akcije Kanade", proteruje konzula Lin Lalond iz kanadskog konzulata u Šangaju, koja će morati da napusti zemlju do 13. maja. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da Kina zadržava pravo za dalje akcije.

Kanadska bezbednosna obaveštajna služba (CSIS) objavila je izveštaj iz 2021. godine o kineskom uticaju u Kanadi u kojem se navodi kineski uticaj u Kanadi, u kojem je bilo reči o mogućim pretnjama članu parlamenta Majklu Čongu i njegovoj porodici u Hongkongu.

Detalji izveštaja CSIS pojavili su se 1. maja, kada je kanadski list "Gloub and mejl" objavio da je Kina tražila informacije o Čongu i njegovoj porodici, u verovanoj nameri da od njega "napravi primer" i da odvrati ostale poslanike da zauzimaju anti-kineske stavove.

Čong je rekao novinarima da je period od dve godine predugačak da se donese odluka o proterivanju, dok je Peking poručio da se nikad niije mešao u unutrašnja pitanja Otave.

Komentari (0)

Svet