Fokus

Gardijan: Curenje metana sa polja u Turkmenistanu smanjilo bi globalno zagrevanje

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

16:28

Gardijan: Curenje metana sa polja u Turkmenistanu smanjilo bi globalno zagrevanje
Tanjug/AP/Alexander Vershinin - Copyright Tanjug/AP/Alexander Vershinin

veličina teksta

Aa Aa

Curenje metana, gasa koji najviše utiče na stvaranje efekta staklene bašte moglo bi veoma lako da bude sprečeno, što bi dovelo do smanjenja globalnog zagrevanja.

Samo curenje metana iz dva glavna polja fosilnih goriva u Turkmenistanu doprinelo je više globalnom zagrevanju u 2022. nego celokupne emisije ugljen-dioksida (CO2) u Velikoj Britaniji, otkrili su satelitski podaci, prenosi Gardijan.

Podaci agencije koja prikuplja statističke podatke povezane sa klimatskim promenama Kejros, otkrivaju da je sa polja fosilnih goriva u Turkmenistanu, na kaspijskoj obali, iscurilo 2,6 miliona tona metana 2022. godine, a sa takozvanog istočnog polja, još 1.8 miliona tona, što kada se uzme zajedno, ekvivaletno je 366 miliona tona CO2, što je više od godišnjih emisja iz Velike Britanije, koje su 17. po veličini u svetu.

Emisije metana su alarmantno porasle od 2007. godine i takvo ubrzanje može biti najveća pretnja naporima da porast temperature Zemlje ostane ispod 1,5 stepeni Celzijusa, smatraju naučnici.

Tanjug/AP/Alexander Vershinin

 

Borba protiv curenja sa lokacija fosilnih goriva je najbrži i najjeftiniji način da se smanji emisija metana, a samim tim i globalno zagrevanje, a naučnici navode da se akcije za zaustavljanje curenja često isplate, jer se kontaminirani gas može prodati.

''Metan je odgovoran za skoro polovinu kratkoročnog klimatskog zagrevanja i do sada se njime apsolutno nije upravljalo – bio je potpuno van kontrole'', rekao je predsednik Kajrosa, Antoan Rostand.

''Znamo gde su super emiteri i ko to radi. Samo nam trebaju kreatori politike i investitori da urade svoj posao, a to je da smanje emisiju metana. Ne postoji uporediva akcija u smislu smanjenja kratkoročnih klimatskih uticaja", dodao je.

Rostand je naveo da se super-emisije iz naftnih i gasnih instalacija se lako sprečavaju.

"Fiksiranjem ventila ili cevi. To je veoma jednostavno za uraditi, nema troškova za građane, a za proizvođače, trošak je potpuno marginalan'', rekao je.

Komentari (0)

Svet