Fokus

Ministri zdravlja G7 položili cveće ispred statue mira u Nagasakiju

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2023

-

14:27

Ministri zdravlja G7 položili cveće ispred statue mira u Nagasakiju
Nagasaki Park mira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri zdravlja iz Grupe sedam naprednih ekonomija položili su danas cveće ispred Statue mira u Nagasakiju, kako bi odali počast žrtvama američke atomske bombe iz 1945. godine, uoči samita koji počinje sledeće nedelje u Hirošimi.

To je bio prvi put da ministri G7 zajedno odaju počast u Parku mira u Nagasakiju, u kojem se nalazi spomenik, saopštila je vlada prefekture. Ministri zdravlja G7 su tamo bili u poseti nakon završenih dvodnevnih razgovora, prenosi Kjodo.

Pre nego što su završili sastanak, ministri zdravlja G7 usvojili su zajedničku izjavu koja se odnosi na pouke iz pandemije novog korona virusa, naglašavajući neophodnost jednakog pristupa testiranju, vakcinama i lečenju, posebno u razvijenim zemljama.

Nagasaki je bio drugi grad koji je razoren američkom atomskom bombom, tri dana nakon što je Hirošima u zapadnom Japanu postala prva meta pogođena takvim oružjem 6. avgusta 1945. godine.

Japanski premijer Fumio Kišida izrazio je želju da na samitu u Hirošimi predstavi svoju viziju sveta bez nuklearnog oružja u trenutki kada traje agresije Rusije na Ukrajinu.

On je poručio da je "neprihvatljivo gaziti istoriju neupotrebe nuklearnog oružja", dodajući da je spreman da dočeka lidere G7 u Memorijalnom parku mira na dan otvaranja trodnevnog samita u petak.

To bi bila prva prilika da šefovi država i lideri vlada G7 zajedno posete spomen-park, uključujući one iz tri nuklearne sile SAD, Britanije i Francuske, navodi Kjodo.

Komentari (0)

Svet