Fokus

Kinesko ministarstvo odbrane: Spremni smo da razbijemo svaki oblik tajvanske nezavisnosti

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

16:48

Kinesko ministarstvo odbrane: Spremni smo da razbijemo svaki oblik tajvanske nezavisnosti
Kinesko ministarstvo odbrane: Spremni smo da razbijemo svaki oblik tajvanske nezavisnosti - Copyright Tanjug/AP/Lin Jian, Itsuo Inouye, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kina je spremna da "razbije svaki oblik nezavisnosti Tajvana", saopštio je danas portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefej.

On je dodao da je nedavno jačanje saradnje između vojske SAD i Tajvana "izuzetno pogrešan i opasan potez", prenosi Asošijeted pres.

"Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) nastavlja da jača vojnu obuku i pripreme i odlučno će razbiti svaki oblik tajvanske nezavisnosti, što uključuje i pokušaje spoljnog mešanja. Odlučno će braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet", naveo je Tan.

Sa najvećom mornaricom na svetu, borbenim avionima najnovije generacije i ogromnim arsenalom balističkih projektila, Peking intenzivira svoje pretnje slanjem aviona i ratnih brodova u vode i vazdušni prostor oko Tajvana, navodi AP.

Istovremeno, kineska vojska se, sa više od dva miliona pripadnika, smatra najvećom na svetu.

Sa druge strane, Tajvan ima snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, a Republikanska i Demokratska partija traže od predsednika Džozefa Bajdena da odobri izvoz vojne opreme na Tajvan, u vrednosti od 19 milijardi dolara.

Zvanični Peking ističe da je Tajvan kineska teritorija, dok vlasti u Tajpeju tvrde da je Tajvan nezavisna država.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet