Fokus

Stali pregovori o podizanju limita javnog duga SAD, Grejvs: Vreme da se napravi pauza u pregovorima

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

21:42

Stali pregovori o podizanju limita javnog duga SAD, Grejvs: Vreme da se napravi pauza u pregovorima
Geret Grejvs - Copyright Tanjug AP/Mariam Zuhaib, File

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori o gornjem limitu američkog javnog duga naglo su stali danas, nakon što je glavni saveznik predsednika republikanskog Predstavničkog doma Kevina Makartija, republikanski predstavnik Geret Grejvs iz Lujzijane rekao da je vreme da se ''napravi pauza'' u pregovorima.

Grejvs je izašao sa sednice koja je trajala jedan sat i rekao je da postoje praznine između republikanaca u Predstavničkom domu i demokratske administracije.

"Vreme je da se pritisne pauza jer (sednica) jednostavno nije produktivna", rekao je Grejvs, prenosi AP.

On je ocenio da su pregovori postali "prosto nerazumni" i da je nejasno kada će biti nastavljeni.

Neimenovani zvaničnik Bele Kuće rekao je da postoje "stvarne razlike" između stranaka po pitanju budžeta i da će "dalji razgovori biti teški".

Isti zvaničnik je kazao da predsednikov tim naporno radi na "razumnom dvopartijskom rešenju" koje može da prođe i Predstavnički dom i Senat.

Kako navodi AP, administracija predsednika Džoa Bajdena utrkuje se u sklapanju sporazuma sa republikancima na čelu sa Makartijem dok se nacija kreće ka, kako se navodi, potencijalnoj katastrofi zbog neplaćanja duga ako vlada ne uspe da poveća limit na zaduživanje, koji sada iznosi 31 bilion dolara.

AP podseća da  je 1. jun rok kada je Ministarstvo finansija saopštilo da će ostati bez gotovine za plaćanje vladinog duga.

Pregovarači su se sastali treći dan iza zatvorenih vrata u Kapitolu, u nadi da će postići dogovor ovog vikenda pre mogućih glasanja u Domu sledeće nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet