Fokus

WOAH: Vlade treba da razmotre vakcinaciju ptica protiv ptičijeg gripa

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

11:13

WOAH: Vlade treba da razmotre vakcinaciju ptica protiv ptičijeg gripa
Tanjug/AP/Rogelio V. Solis - Copyright Tanjug/AP/Rogelio V. Solis

veličina teksta

Aa Aa

Vlade treba da razmotre vakcinaciju ptica protiv ptičijeg gripa kako bi izbegle da se virus, koji je usmrtio već stotine miliona ptica i zarazio sisare širom sveta, pretvori u novu pandemiju, izjavila je danas generalna direktorka Svetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH) Monik Eloi.

"Izlazimo iz kovid krize u kojoj su sve zemlje shvatile da je hipoteza o pandemiji stvarna", rekla je Eloi u intervjuu Rojtersu.

Ona je kazala da, budući da su skoro sve zemlje koje se bave međunarodnom trgovinom do sada zabeležile zaraze, možda je vreme da se razgovara o vakcinaciji, pored sistematskog odstrela koje ostaje glavno oruđe za kontrolu bolesti.

WOAH održava petodnevnu sednicu koja počinje danas i biće fokusiran na globalnu kontrolu visoko patogenog ptičjeg gripa ili HPAI.

Istraživanje WOAH-a pokazalo je da bi samo 25 odsto njenih država članica prihvatilo uvoz proizvoda od živine vakcinisanih protiv HPAI. Države članice Evropske unije prošle godine su se složile da implementiraju strategiju vakcinacije protiv ptičijeg gripa.

Francuska bi trebalo da bude prva i počne sa vakcinacijom pataka na jesen.

"Ako blok poput EU, koji je veliki izvoznik, počne da se kreće u tom pravcu, to će imati uticaj rikošeta", rekla je Eloi.

Rizik za ljude od ptičijeg gripa i dalje je nizak, ali zemlje moraju da se pripreme za bilo kakvu promenu u statusu kvo, navela je Svetska zdravstvena organizacija.

H5N1 soj koji je preovladavao u trenutnoj HPAI epidemiji, otkriven je kod većeg broja sisara i usmrtio je na hiljade njih, uključujući morske lavove, lisice, vidre i mačke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet