Agrobiznis

Uprava za veterinu: U Srbiji ove godine manje potvrđenih slučajeva ptičjeg gripa nego u 2021.

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2022

-

16:48

Uprava za veterinu: U Srbiji ove godine manje potvrđenih slučajeva ptičjeg gripa nego u 2021.
Uprava za veterinu: U Srbiji ove godine manje potvrđenih slučajeva ptičjeg gripa nego u 2021. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ptičji grip - avijarna influenca ove godine je dijagnostikovana u sedam okruga Srbije na 10 lokacija, a nijedan slučaj nije zabeležen kod živine na komercijalnim farmama, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede. U informaciji objavljenoj na sajtu navodi se da je sedam slučajeva bilo kod divljih ptica, dok je ptičji grip bio kod živine na tri seoska gazdinstva u blizini vodenih površina. 

Kao okruzi u kojima je bilo te bolesti navode se Zapadno-bački, Severno-bački, Srednje-banatski, Severno-banatski, Južno-bački, Južno-banatski i Sremski, svi u Vojvodini.  Prvi slučaj potvrđen je 11. januara, a poslednji 24. novembra. 

Ističe se da je uzrok pojave bolesti poticao od prisustva divljeg soja virusa, odnosno njegovog širenja u neposrednom okruženju. Avijarna influenca je prošle godine bila ukupno potvrđena u sedam okruga, među kojima su pored nekoliko vojvođanskih bili grad Beograd i Raški okrug. Potvrđena je bila na 13 žarišta, od čega 10 kod divljih ptica i tri kod živine.

Uprava za veterinu ocenila je i da je u Srbiji se situacija sa ovom zaraznom bolešću životinja u odnosu na Evropu može smatrati stabilnom u poslednjih nekoliko godina.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis