Fokus

Katolička crkva u Boliviji priznala da se ogrešila o žrtve seksualnog zlostavlja

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

10:40

Katolička crkva u Boliviji priznala da se ogrešila o žrtve seksualnog zlostavlja
AP Photo/Gerald Herbert, File - Copyright AP Photo/Gerald Herbert, File

veličina teksta

Aa Aa

Čelnici Rimokatoličke crkve u Boliviji priznali su da se crkva oglušila o patnje žrtava seksualnog zlostavljanja, komentarišući kako skandal oko pedofilije, u koji su uključeni sveštenici, potresa zemlju.

Katolički biskupi Bolivije naveli su u saopštenju da se "kao crkva suočavaju sa bolnim trenutkom...jer su sigurni da su direktno ili indirektno uključeni u dubok bol nanet nevinim žrtvama", preneo je AP.

Saopštenje je reagovanje na slučaj koji uključuje pokojnog španskog jezuitskog sveštenika Alfonsa Pedrahasa. Prema privatnom dnevniku u koji je španski list "Pais" imao uvid, Pedrahas je navodno zlostavljao desetine maloletnika u katoličkim internatima u Boliviji 1970-ih i 1980-ih. 

Preminuo je od raka 2009. godine. 

Ranije ove nedelje, Hordi Bertemeu, jedan od vodećih vatikanskih istražitelja seksualnih zločina, stigao je u Boliviju. Biskupi su naveli da, iako znaju da ne postoji način da se nadoknadi nanesena šteta, posvećeni su tome da učine sve što je u njihovoj moći da traže reparaciju.

U saopštenju, bolivijski biskupi su rekli da će crkva osnovati dve komisije za "određivanje odgovornosti".

Obećali su da će pružiti ažurirane informacije, rekavši da će doprineti transparentnoj istrazi pravosudnog sistema. Jezuitsko društvo u Boliviji ranije se izvinilo žrtvama i obećalo da će podržati istragu, dok je Pedrahasove nadređene osudilo zbog navodnog prikrivanja. 

Pokrenuta istraga

Tužilaštvo je pokrenulo istragu, koja ostaje poverljiva i pozvalo žrtve da svedoče. Kao rezultat ove istrage otkriveni su novi slučajevi seksualnog zlostavljanja, a jedan sveštenik je ranije ovog meseca poslat u istražni zatvor na tri meseca.

Bolivijski predsednik Luis Arse poslao je pismo papi Franji ranije ove nedelje, zahtevajući da crkva objavi sve dokumente o seksualnom zlostavljanju sveštenika u Boliviji. U pismu, Arse poziva crkvene vlasti da "pređu sa izjava na konkretne akcije kako bi se sprečila nekažnjivost".

U svom saopštenju, bolivijski biskupi su naveli da će crkva osnovati dve komisije za određivanje odgovornosti. Obećali su da će pružiti ažurirane informacije, rekavši da će doprineti transparentnoj istrazi pravosudnog sistema.

Jezuitsko društvo u Boliviji ranije se izvinilo žrtvama i obećalo da će podržati istragu, dok je Pedrahasove nadređene osudilo za navodno prikrivanje. Mnogi od izdvojenih ljudi više nisu na funkcijama ili su preminli.

Komentari (0)

Svet