Fokus

Katolički sveštenik ostavio dnevnik s priznanjima o zlostavljanju dece, Bolivija istražuje slučajeve

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

15:48

Katolički sveštenik ostavio dnevnik s priznanjima o zlostavljanju dece, Bolivija istražuje slučajeve
Katolički sveštenik ostavio dnevnik s priznanjima o zlostavljanju dece, Bolivija istražuje slučajeve - Copyright Tanjug AP/Juan Karita

veličina teksta

Aa Aa

Bolivijske vlasti istražuju da li neki zvaničnici Katoličke crkve u toj zemlji treba da snose odgovornost nakon objavljivanja dnevnika pokojnog jezuitskog sveštenika koji je sadržao više priznanja o zlostavljanju dece.

Slučaj je izazvao pritužbe bivših učenika koje se odnose i na druge zloupotrebe u verskim školama u Boliviji, uključujući i one jezuita, ali i dominikanaca, franjevaca i drugih redova.

Otkriće je prvi objavio španski list El Pais u aprilu, o zlostavljanju od strane španskog sveštenika Alfonsa Pedrahasa, poznatog kao Otac Pica, a koji je godinama živeo u Boliviji gde je vodio škole za marginalizovane zajednice, prenosi Rojters.

Nakon sveštenikove smrti 2009. godine, njegov nećak je na svom kompjuteru pronašao dnevnik od 300 stranica koji je sadržao Pedrahasovo priznanje o seksualnom zlostavljanju desetine maloletnika oko 1970-ih.

Pedrahas je u dnevniku zapisao da je razgovarao sa nadređenima o tome šta je uradio, ali oni ništa nisu preduzeli po tom pitanju.

Državni tužilac Bolivije istražuje slučaj, kako bi utvrdio da li ima elemenata odgovornosti pojedinih sveštenika.

U sklopu preliminarne istrage o optužbama, izvršen je pretres u nekim školama i jezuitskim zgradama, a dvojica sveštenika su privedeni.

Pixabay

 

Kako podseća Rojters, po objavljivanju dnevnika, oko dve stotine ljudi u Boliviji podnelo je pritužbe zbog zlostavljanja Pedrahasa i drugih sveštenika, a takođe su i protestovali ispred jezuitskih kancelarija.

"Tražim samo pravdu, da se tako agresivna i gnusna dela protiv bespomoćnih nikada ne ponove", rekao je za Rojters Karlos (52), koji je naveo da ga je Pedrahas zlostavljao dok je bio student u Huan XXIII školi u Kočabambi.

Na jednom od protesta, aktivistkinja Amerika Makeda je rekla da jeste važno da se i pojedinci i institucije pozovu na odgovornost.

"Tražimo pravdu za žrtve ne samo protiv onih koji su činili ovakva dela, već i protiv onih koji ih sistematski prikrivaju", poručila je ona.

Potpredsednik bolivijske biskupske Konverencije Rikardo Sentelas, izjavio je da je crkva voljna da sarađuje u bilo kom delu istrage.

Vlada Bolivije je u petak saopštila da će ubuduće zahtevati od Vatikana prethodnu proveru verskih izaslanika koji dolaze u zemlju.

Komentari (0)

Svet