Fokus

Najmanje 33 civila predata vojnim sudovima u Pakistanu

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2023

-

12:03

Najmanje 33 civila predata vojnim sudovima u Pakistanu
Najmanje 33 civila predata vojnim sudovima u Pakistanu - Copyright Tanjug/AP Photo/Muhammad Sajjad

veličina teksta

Aa Aa

Civilne vlasti Pakistana predale su vojsci najmanje 33 osobe osumnjičene za napade na vojne objekte tokom protesta koji su usledili nakon hapšenja bivšeg premijera Imrana Kana, ranije ovog meseca, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaulah.

Vojska je posle tih nereda saopštila da će se osumnjičenima suditi pred vojnim sudovima, pred kojima se pojavljuju prvenstveno ''državni neprijatelji''.

"Optuženi koji su predati vojsci su oni koji su ušli u veoma osetljive vojne objekte, pitanje je kako su uspeli da stignu tamo", rekao je Sanaulah novinarima, preneo je Rojters.

Pakistanski sud u istočnom gradu Laһoreu predao je juče 16 civila vojsci radi suđenja. Dva dana nakon što je Kan uhapšen, Vrhovni sud Pakistana je presudio da je hapšenje bilo nezakonito.

U protestima koji su usledili nakon hapšenja Kana, demonstranti su upadali u vojne objekte, a kuća jednog generala u gradu Lahoreu je zapaljena, nakon čega je hiljade ljudi uhapšeno.

Jedan od 16 osumnjičeniһ civila je član Kanove političke stranke Pakistan Terek-e-Insaf (PTI), koji je kandidat na sledećim pokrajinskim izborima. Vojni sudovi rade po sistemu odvojenom od civilnog pravnog sistema, pri čemu su suđenja zatvorena, a medijima nije dozvoljen pristup.

Rojters podseća da su se protesti poklopili sa najgorom ekonomskom krizom u Pakistanu u poslednjiһ nekoliko decenija, sa rekordno visokom inflacijom, slabim rastom i finansiranjem MMF-a koje se odlaže mesecima, što je izazvalo zabrinutost da bi zemlja mogla da ne izvrši svoje platežne obaveze prema inostranstvu.

Komentari (0)

Svet