Fokus

Desantisova kampanja počela pehom: Nakon problema sa intervjuom koji je vodio Mask, inžinjer Tvitera dao otkaz

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, VOA

26/05/2023

-

21:40

Desantisova kampanja počela pehom: Nakon problema sa intervjuom koji je vodio Mask, inžinjer Tvitera dao otkaz
Desantisova kampanja počela pehom: Nakon problema sa intervjuom koji je vodio Mask, inžinjer Tvitera dao otkaz - Copyright Tanjug/AP Photo/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Republikanac Ron Desantis objavio je nedavno da ulazi u trku za predsedničkog kandidata svoje stranke na izborima koji će se održati u SAD sledeće godine. Nakon video snimka u kom objavljuje kandidaturu, on je dao intervju na Tviteru, ni manje ni više nego lično Ilonu Masku. 

Međutim, ono što je trebalo da bude početak Desantisove kampanje na jednoj od najvećih svetskih društvenih mreža, pretvorilo se u peh. 

Desantis je odbio Ruperta Mardoka i njegov Foks njuz, koji važi za omiljeno "utočište" desničarskih političara u SAD, i umesto toga odlučio da prvi zvanični intervju od kandidature sa njim obavi upravo Ilon Mask, vlasnik Tvitera.

Zamišljeno je da intervju bude obavljen u audio formatu, na Maskovom Tviter spejsu, virtuelnom "prostoru" gde publika može da se prijavi i sluša uživo razgovore. 

Međutim, Mask i njegov kolega Dejvid Saks su 25 minuta pokušavali, pred publikom od nekoliko stotina hiljada korisnika, da reše tehničke probleme i da nameste spejs, jer je sve vreme bagovao. Zvuk se sve vreme prekidao, i na kraju je Mask morao da ugasi spejs na svom nalogu pa je novi pokrenut na Saksovom, što je rešilo problem, mada je bilo još manje publike nego kod Maska, preneo je CNN.

Desantis, Mask i Saks pokušali su da okrenu sve na šalu, rekavši da su "pokvarili internet" zbog velikog interesovanja za intervju, a kasnije je saopšteno da je skupljeno oko milion dolara u donacijama za kampanju, za samo sat vremena.

Ova situacija je, ipak, pokazala da Tviter zapravo ima velike tehničke probleme. Poređenja radi, u trenutku kada je bilo najviše slušalaca, bilo ih je oko 600.000, dok korisnici Jutjuba, na primer, često strimuju video-snimke sa milionskim pregledima, bez ikakvih problema.

Šef inžinjera u Tviteru dao otkaz

Problemi sa Tviterom su česta tema otkako je ovu društvenu mrežu, na jednako haotičan način kao što ona sada funkcioniše, pošle godine preuzeo Ilon Mask. Veliki broj ljudi dobio je otkaz, dok su neki i svojevoljno napustili kompaniju.

Upravo među onima koji su otišli dobrovoljno, i to baš nakon fijaska sa Desantisovim intervjuom, jeste i dojučerašnji šef inžinjerskog tima Foad Dabiri.

"Nakon skoro četiri neverovatne godine na Tviteru, odlučio sam da juče napustim gnezdo. Kombinacija fantastične zajednice, uticaja koji ima, kao i neograničenog potencijala, čine ono što izdvaja Tviter", napisao je u tvitu Dabiri.

On je rekao da je iskusio "dve ere" u kompaniji, pre i posle Maskovog preuzimanja. Naveo je da je "prelazak na Tviter 2.0 bio velik i brz", kao i da je "malo reći da je sve to bilo izazovno".

"Posao sa Maskom naučio me je mnogim stvarima, i bilo je prosvetljujuće videti kako njegovi principi i vizija oblikuju budućnost kompanije", napisao je u svom oproštajnom "tviter nizu" Dabiri. 

Govoreći za BBC prošlog meseca, Mask je rekao da smanjenje broja zaposlenih sa oko 8.000 na oko 1.500 otkako je preuzeo firmu nije bio lak posao. Među onima koji su otišli iz Tvitera, nalaze se i mnogi koji su bili zaduženi upravo za održavanje tehničke strane platforme.

Glavni rival Trampa za nominaciju

Ron Desantis, za koga se očekuje da će imati jake finansijske resurse, odmah je postao najveći rival Donalda Trampa u trci za republikansku nominaciju.

Međutim, ankete pokazuju da Tramp ima prednost veću od 2:1 nad guverenrom Floride, koji se odavno smatra novom zvezdom te stranke i vesnikom nove generacije republikanskih lidera. 

Tramp, koji je svoju kandidaturu objavio u novembru, takođe ima prednost pošto je ranije počeo da organizuje svoju kampanju u ključnim državama u kojima se održava rano glasanje.

Donatori i pristalice će pažljivo pratiti da vide da li će Desantis sada početi da odgovara na Trampove neumorne napade, na koje do sada nije reagovao, što je izazivalo frustraciju nekih guvernerovih pristalica, preneo je Glas Amerike.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Desantis i Tramp 2020. godine

Desantis trenutno obavlja drugi mandat na položaju guvernera Floride, posle ubedljive pobede na izborima u novembru. Mask je u novembru tvitovao da će ga podražati ako se bude kandidovao za predsednika za izbore 2024.

Desantis i Tramp su bili bliski saveznici tokom mandata bivšeg predsednika u Beloj kući. Tramp je podržao Desantisa kada se prvi put kandidovao za guvernera Floride. Međutim, posle odlaska sa položaja, Tramp je često kritikovao guvernera Floride.

Desantis je zabranio je gotovo sve abortuse na Floridi, ukinuo programe za etničku raznolikost na državnim univerzitetima i dozvolio da se oružje nosi bez dozvole. Zbog toga je postao popularan među konzervativcima, mada prema poslednjim anketama Tramp ima veću podršku republikanskih birača.

Komentari (0)

Svet