Fokus

Ron Desantis ulazi u trku za republikanskog kandidata za predsednika SAD

Komentari

Autor: AP, Njujork Tajms

24/05/2023

-

21:05

Ron Desantis ulazi u trku za republikanskog kandidata za predsednika SAD
Tanjug/AP/John Raoux - Copyright Tanjug/AP/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Floride Ron Desantis ušao je u predsedničku trku za izbore 2024. DeSantis koji slovi za najjačeg protvkandidata Donaldu Trampu od 2016, podneo je zvaničnu dokumentaciju kojom je proglasio svoju kandidaturu.

Kandidaturu za Belu kuću 2024. Desantis je najpre objavio na Tviter Spaceu tokom razgovora sa vlasnikom kompanije Tviter Elonom Maskom.

Desantis se smatra Trampovim najjačim republikanskim rivalom, iako se guverner suočava sa pitanjima o njegovoj spremnosti za nacionalnu scenu. Već mesecima se šuška o Desantisovom ulasku u trku za kandidaturu republikanaca  i on se smatra jednim od najjačih stranačkih kandidata u nastojanju da povrati Belu kuću od demokratskog predsednika Džoa Bajdena.

Republikanci kažu da je 80-godišnji aktuelni predsednik gurnuo naciju predaleko ulevo, a da nije uspeo da se pozabavi inflacijom, imigracijom i kriminalom, navodi AP. Republikanski kandidat suočiće se sa Bajdenom na opštim izborima u novembru 2024.

Desantis, koji verovatno ne bi postao guverner Floride bez Trampove podrške, usvojio je vatreni nastup bivšeg predsednika, njegovu populističku politiku, pa čak i neke njegove manire, ističe AP.

Da bi pobedio Trampa, Desantis će morati da ubedi republikanske glasače da je upravo on taj koji može da se suoči a predsednikom Džoom Bajdenom sledećeg novembra. To će verovatno uključivati osvajanje konzervativaca koji se možda i dalje sa zadovoljstvom osvrću na Trampovo predsednikovanje, a istovremeno će obezbezbediti podršku među republikancima željnim novih lica.

Tramp je podržao Desantisa kada se prvi put kandidovao za guvernera Floride. Međutim, posle odlaska sa položaja, Tramp je često kritikovao guvernera Floride, navodi VOA. Tokom pandemije koronavirusa,

Desantis je postao nacionalno lice otpora nošenju maski i obaveznoj vakcinaciji, a oštro je kritikovao i vodećeg američkog epidemiologa, doktora Entonija Faučija, dodaje Glas Amerike.

Tako se sukobio sa kompanijom Dizni koja se protivila njegovom zakonu kojim je u školama ograničeno razmatranje LGBTQ pitanja.

Zabranio je i gotovo sve abortuse na Floridi, ukinuo programe za etničku raznolikost na državnim univerzitetima i dozvolio da se oružje nosi bez dozvole, navodi VOA. Zbog toga je, kako ocenjuje Glas Amerike, postao i popularan među konzervativcima, mada prema poslednjim anketama, Tramp ima veću podršku republikanskih birača.

Komentari (0)

Svet