Fokus

Rekordne majske temperature u Šangaju: Vrućina kakve nije bilo duže od jednog veka

Komentari

Autor: CNN

29/05/2023

-

23:36

Rekordne majske temperature u Šangaju: Vrućina kakve nije bilo duže od jednog veka
Rekordne majske temperature u Šangaju: Vrućina kakve nije bilo duže od jednog veka - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U kineskom grad Šangaj u ponedeljak je izmeren 36,1 stepen Celzijusa, što je najviša majska temperatura u poslednjih više od 100 godina.

Prethodni rekord od 35,7 stepeni Celzijusa prvi put je zabeležen u maju 1876. godine i dostignut je samo tri puta od 1903, 1915. i 2018. godine, preneli su državni mediji, prenosi CNN.

Nije poznato kada je grad počeo da vodi evidenciju temperature.

Rekordni toplotni talas zabeležen je u gradskoj četvrti Ksuhui, javili su državni mediji CCTV, pozivajući se na meteorološko odeljenje Šangaja.

Ranije u ponedeljak, meteorološko odeljenje Šangaja izdalo je svoje prvo upozorenje o visokim temperaturama u ovoj godini, pošto su temperature u gradu tri dana zaredom premašile 35 stepeni Celzijusa.

Tokom cele 2022. Šangaj je zabeležio 50 dana u kojima je temperatura bila preko 35 stepeni Celzijusa. U Šangaju je trenutni žuti nivo upozorenja, što je najniži od tri nivoa.

Narandžasto upozorenje stupa na snagu ako se očekuje da maksimalna temperatura poraste iznad 37 stepeni Celzijusa u roku od 24 sata, a crveno znači da se očekuje da će temperature dostići preko 40 stepeni Celzijusa u naredna 24 sata.

Rekordno visoke temperature širom Azije

Ovaj toplotni talas u Šangaju dolazi usred niza rekordno visokih temperatura širom Azije u Vijetnamu, Laosu i glavnom gradu Tajlanda ranije ovog meseca.

Naučnici su dugo upozoravali da će se toplotni talasi pogoršati kako se uticaji klimatske krize izazvane ljudskim faktorima ubrzavaju.

Temperatura kineskih obalnih voda takođe je značajno porasla zbog globalnog zagrevanja, a porast nivoa mora se ubrzao, rekao je prošlog meseca Vang Hua, šef odeljenja za morske prognoze i monitoring u kineskom Ministarstvu prirodnih resursa.

Šangaj, najrazvijeniji i najbogatiji grad u zemlji, nalazi se duž ove obale.

Tokom protekle četiri decenije, porast nivoa mora duž kineske obale izazvao je dugoročne efekte, uključujući eroziju priobalnih ekosistema i gubitak plimskih ravnica. Oni su takođe uticali na snabdevanje podzemnim vodama i povećali štetu izazvanu olujama, poplavama i prodorom slane plime, rekao je Vang.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet