Fokus

Elizabet Holms stigla u zatvor, počela sa služenjem kazne zbog prevare

Komentari

Autor: BBC

31/05/2023

-

08:33

Elizabet Holms stigla u zatvor, počela sa služenjem kazne zbog prevare
Elizabet Holms - Copyright AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Elizabet Holms, koja je osnovala kompaniju "Teranos", prijavila se u savezni zatvor SAD gde će služiti kaznu od 11 godina. Ona je osuđena početkom prošle godine po četiri tačke za prevaru povezanu sa neuspelim testiranjem krvi.

Sredinom maja, sud je odbio zahtev Holms da ostane na slobodi uz kauciju, dok se razmatralo osporavanje prvobitne presude. Ona će služiti svoju kaznu u zatvoru sa minimalnom bezbednošću u Teksasu.

Holms će služiti kaznu u Brajanu (Teksas), u ustanovi gde se u svakom trenutku nalazi između 500 i 700 zatvorenika, na oko 160 kilometara severno od Hjustona, njenog rodnog grada, preneo je BBC. Njen dolazak u ustanovu potvrdio je Savezni zavod za zatvore, koji je odbio da da više detalja, navodeći zabrinutost za privatnost.

Tamo, žena koja je nekada bila navođena kao najmlađa milijarderka na svetu sa novcem koji je samostalno stekla, mogla bi da radi zajedno sa drugim zatvorenicima za oko 12 centi do 1,15 dolara po satu, od čega će veliki deo ići na isplate kazne koje je odredio sud.

Ranije ovog meseca, američki sudija naložio je Holms i njenom bivšem partneru i šefu "Teranosa" Ramešu "Saniju" Balvaniju, da plate 452 miliona dolara žrtvama. Balvani već služi zatvorsku kaznu u Kaliforniji zbog svoje uloge u šemi.

Kompanija propala 2018. godine

Holms i Balvani su zajedno optuženi da su prevarili neke od najbogatijih i najistaknutijih svetskih investitora, uključujući medijskog tajkuna Ruperta Mardoka i bivšeg američkog ministra finansija Džordža Šulca, da podrže "Teranos".

Tanjug/AP Photo/Michael Wyke

 

Ova kompanija, nekada procenjena na devet milijardi dolara, obećavala je da ima tehnologiju koja može da otkrije stanja kao što je dijabetes, i da je za to potrebno samo nekoliko kapi krvi. Tehnologija, međutim, nikada nije funkcionisala, a sama firma je konačno propala 2018. godine.

Zatvorski kompleks u Teksasu u kojem će Holms služiti je veliki objekat od 37 hektara. Većina tamošnjih zatvorenika osuđena je za nenasilne zločine, dilovanje droge na niskom nivou ili krivična dela povezana na neki način sa kancelarijskim poslovima.

Prema priručniku ustanove, život tamo se uglavnom vrti oko rada i drugih aktivnosti, koje uključuju strani jezik, kompjutersku pismenost ili poslovne kurseve.

Holms se borila da izbegne zatvor dok njena pravna žalba prolazi kroz sudove. Tvrdila je da bi joj odlaganje omogućilo da postavi "suštinska pitanja" o slučaju koja bi mogla opravdati novo suđenje.

"Lažiranje do uspeha"

Njen tim odbrane je takođe tvrdio da ona treba da ostane slobodna da se brine o svojoj deci.

List WSJ je objavio da zatvor ima objekte u kojima zatvorenici mogu da organizuju skupove i gde deca mogu da se igraju. Holms i drugim majkama je dozvoljeno da drže decu u krilu i doje svoje bebe, prema zvaničnim smernicama Biroa za zatvor.

Slika Holms koja u utorak ulazi u federalni zatvor predstavlja upozorenje drugim šefovima u Silicijumskoj dolini, gde posmatrači već dugo upozoravaju na kulturu "lažiranja do uspeha". Ipak, retko je videti da tehnološki šefovi idu u zatvor zbog prevare.

Tanjug/AP Photo/Michael Wyke

 

Američka vlada se nada da će situacija sa Holms odvratiti i ostale rukovodioce od neobičnih tvrdnji o tome šta njihova tehnologija može da uradi, dok traže finansijsku podršku.

Ajlin Lepera, koja je izgubila deo svoje ušteđevine ulažući u "Teranos", rekla je ranije ove nedelje nedelje za BBC da joj je "drago što je Holms dobila 11 godina zatvora", i da je "njena oholost neverovatna, jer još uvek ne preuzima bilo kakvu odgovornost za ono što se dogodilo".

Uz suze uoči izricanja presude u novembru, Holms je rekla da žali zbog svojih neuspeha u "Teranosu", ali nije priznala nijedno krivično delo.

Komentari (0)

Svet