Fokus

Stoltenberg: Turska i Švedska nastavljaju pregovore o NATO-u u junu

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2023

-

16:17

Stoltenberg: Turska i Švedska nastavljaju pregovore o NATO-u u junu
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Hanna Johre/NTB Scanpix

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Turske, Švedske i Finske sastaće se u nedelji koja će početi 12. juna radi daljih razgovora o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, saopštio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Radujem se tome da što pre završimo priču oko članstva Švedske u NATO-u", rekao je Stoltenberg nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu, prenosi Rojters.

Prvi čovek NATO-a takođe je naglasio da je Švedska ispunila obaveze dogovorene sporazumom koji je prošle godine potpisala sa Turskom i Finskom.

"Švedsko članstvo će tu zemlju učiniti bezbednijom, a NATO i Tursku jačima", poručio je Stoltenberg, prenosi švedska TV4. Turska i Mađarska su i dalje jedine članice NATO-a koje nisu odobrile članstvo Švedske u toj vojnoj alijansi.

U Stokholmu protest protiv NATO-a i Turske

Stotine ljudi danas se okupilo na protestima protiv NATO-a i Turske u centru Stokholma, javljaju lokalni mediji.Demonstranti su, između ostalog, protiv ulasku Švedske u NATO i novog zakona o terorizmu koji je stupio na snagu u Švedskoj, piše list "Dagens Nyheter".

Turske vlasti su tražile da se skup zabrani, međutim policija je dala dozvolu za održavanje događaja.

Protest organizuje Alijansa protiv NATO-a, koja uključuje nekoliko različitih organizacija.
Organizatori su okupljenima podelili zastave Radničke partije Kurdistana (PKK), poručivši da je to protest protiv novog zakona o terorizmu.

Portparol Alijanse protiv NATO-a Tomas Petereson izjavio je da vlada želi da iskoristi zakon za hapšenje Kurda u zemlji.

"Žele da ih pokažu kao trofeje Erdoganu kako bi on pustio Švedsku u NATO", rekao je on.

I pored toga što su EU, SAD i Turska označile PKK kao terorističku organizaciju, Peterson tvrdi da Radnička partija Kurdistana nije teroristička organizacija, te da je reč o političkoj koristi koju dobijaju Turska i druge zainteresovane strane time što je drže na listi terorističkih grupa.

Turska i Mađarska su i dalje jedine članice NATO-a koje nisu odobrile članstvo Švedske u toj vojnoj alijansi, a jedan od razloga zvanične Ankare je, između ostalog, i činjenica da Švedska godinama pruža podršku Kurdima.
 

Komentari (0)

Svet