Fokus

Tokio zabrinut zbog zajedničkog patroliranja Kine i Rusije iznad Japanskog mora

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

12:56

Tokio zabrinut zbog zajedničkog patroliranja Kine i Rusije iznad Japanskog mora
Brod japanske mornarice - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas završila drugu fazu zajedničkog vazdušnog patroliranja sa Rusijom iznad zapadnog Pacifika, nakon letova od prethodnog dana nad Japanskim morem i Istočnim kineskim morem, što je izazvalo zabrinutost u Japanu, prenosi Rojters.

Sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno izjavio je da su avioni izazvali "ozbiljnu zabrinutost" za japansku nacionalnu bezbednost, što je, kako je naveo,  preneto Kini i Rusiji diplomatskim kanalima.

"Ovakvi ponovljeni zajednički letovi strateških bombardera u blizini naše zemlje znatno proširuju aktivnosti u blizini Japana i upereni su protiv naše zemlje", dodao je Macuno.

Južna Koreja je u utorak podigla avione nakon što su četiri ruska i četiri kineska aviona ušla u njenu vazdušnu odbrambenu zonu na jugu i istoku Korejskog poluostrva.

Japanska vojska je tada, takođe, saopštila da je podigla avione nakon što je potvrdila da su se dva ruska bombardera priključila kineskim bombarderima iznad Japanskog mora, a potom su preleteli zajedno do Istočnog kineskog mora.

Najnovije patroliranje je šesto koje su sproveli Rusija i Kina od 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet