Fokus

Kina: Japanski ambasador pozvan na razgovor zbog zaključaka G7 o Kini

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

08:07

Kina: Japanski ambasador pozvan na razgovor zbog zaključaka G7 o Kini
Kina i Japan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Vejdong pozvao je japanskog ambasadora u Pekingu Hidea Tarumija na razgovor da bi mu uručio protest zbog pitanja u vezi sa Kinom koja su razmatrana na samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi tokom vikenda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Sun je rekao da je Japan sarađivao sa drugim zemljama na samitu G7 "u aktivnostima i zajedničkim deklaracijama...da se ocrni i napadne Kina, grubo se mešajući u kineske unutrašnje poslove,
kršeći osnovna načela međunarodnog prava i duh četiri politička dokumenta između Kine i Japana".
Sun je ocenio da su akcije Japana bile štetne za kineski suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Japan treba da istinski promoviše stabilan razvoj bilateralnih odnosa sa Kinom, rekao je Sun.

Ambasador Tarumi rekao je da je "prirodno" da G7 upućuje na pitanja od zajedničkog interesa, kao što je to činio u prošlosti i kao što će nastaviti da radi u budućnosti sve dok Kina ne promeni svoje ponašanje, preneo je Rojters.

Tarumi je ukazao Sunu da bi Kina prvo trebalo da preduzme pozitivne korake u rešavanju problematičnih pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Glavni sekretar japanske vlade, Hirokazu Macuno, izjavio je jutros na brifingu za novinare da će Japan biti dosledan u politici prema Kini dok se preduzimaju koraci za rešavanje problema i saradnje na zajedničkim pitanjima. 

Kineska ambasada u Velikoj Britaniji prethodno je zatražila od Londona da prestane da, kako je navela, "kleveta i blati Kinu" da se ne bi dalje pogoršavali odnosi dve zemlje.

Lideri G7 na trodnevnom samitu izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog, kako su naveli, rastućih tenzija u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući Tibet i Sinđang.

Komentari (0)

Svet