Fokus

SAD kotroliše svoje kompanije koje potpomažu kinesku vojsku

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

18:53

SAD kotroliše svoje kompanije koje potpomažu kinesku vojsku
SAD kotroliše svoje kompanije koje potpomažu kinesku vojsku - Copyright Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bajdenova administracija danas je dodala 43 subjekta na listu za kontrolu izvoza, kojima će biti zabranjeno je da obavljaju aktivnosti suprotne interesima SAD, uključujući i prodaju američkih proizvoda za kinesku vojsku.

Među kažnjene spada bezbednosna i avijacijska kompanija Frontier Services Group, kojoj se brani organizovanje obuke kineskih vojnih pilota i druge aktivnosti potencijalno opasne po nacionalnu bezbednost SAD, preneo je Rojters.

Pored nje se na spisku nalazi i The Test Fliing Academi of South Africa, škola letenja pod nadzorom vlasti u Britaniji zbog regrutovanja britanskih bivših vojnih pilota za obuku kineskih vojnih letača.

Nova lista uključuje i brojne avio kompanije i letačke akademije, uključujući Frontier Services Group na lokacijama u Kini, Keniji, Laosu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima; TFASA jedinice u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Britaniji, kao i AVIC u Kini i Južnoj Africi.

Kompanijama, koje se odnose na avijaciju zabranjeno je da pružaju obuke kineskim vojnim pilotima koristeći zapadne i NATO izvore.

Pored toga, navedene su i kompanije koje su omogućile Kini da krši ljudska prava, pored ostalog i represije nad muslimanima Ujgura i pripadnicima drugih manjinskih grupa u Sinđanu, u zapadnoj Kini.
 

Komentari (0)

Svet