Fokus

Kineski šef diplomatije: SAD da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Kine

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

09:08

Kineski šef diplomatije: SAD da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Kine
AP Photo/Elizabeth Dalziel - Copyright AP Photo/Elizabeth Dalziel

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je danas u telefonskom razgovoru sa američkom državnim sekretarom Entonijem Blinkenom poručio da bi SAD trebalo da prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove njegove zemlje, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Razgovor dva visoka zvaničnika održan je uoči planirane posete Blinkena Pekingu, sa ciljem stabilizacije napetih odnosa između dve zemlje oko nekoliko pitanja, od optužbi za špijunažu do sukoba oko poluprovodnika, prenosi Rojters.

Tokom razgovora, Ćin je saopštio da se nada da će SAD pokazati razumevanje, efikasno upravljati razlikama i promovisati komunikaciju i saradnju.

Ćin je takođe naglasio da bi SAD trebalo da poštuju suštinske zabrinutosti Kine, kao što je pitanje Tajvana, i izrazio nadu da će se kinesko-američki odnosi stabilizovati i vratiti na put zdravog i stabilnog razvoja.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova tek treba da objavi informacije o Blinkenovom putovanju, ali je jedan američki zvaničnik prošlog petka saopštio da će američki državni sekretar boraviti u Pekingu 18. juna, bez navođenja više detalja, prenosi Rojters.

Blinken je u februaru otkazao planirani put u Peking zbog navodnog kineskog špijunskog balona koji je leteo iznad teritorije SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet