Fokus

Firma za sajber bezbednost Mandiant: Kineski hakeri napali javni i privatni sektor širom sveta

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

19:51

Firma za sajber bezbednost Mandiant: Kineski hakeri napali javni i privatni sektor širom sveta
Haker - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Firma za sajber bezbednost Mandiant, u vlasništvu američkog giganta Gugla, saopštila je danas da su kineski hakeri koje, kako tvrdi, podržava Peking, iskoristili slabosti u bezbednosnom sistemu popularnog softvera za zaštitu e-pošte, kako bi probili zaštitne mreže na stotine organizacija iz javnog i privatnog sektora širom sveta.

Mandiant tvrdi da su gotovo trećina meta hakerskih napada bile institucije vlada, uključujući ministarstva inostranih poslova, prenosi AP.

''Ovo je najšira kampanja sajber špijunaže za koju se zna da ju je vodio akter povezan sa Kinom, još od masovne eksploatacije Majkrosoft eksčejndža početkom 2021. godine'', saopštio je Čarls Karmakal, glavni tehnički službenik Mandianta.

Kako se naodi u saopštenju, hakeri su slali e-poruke koje sadrže zlonamerne priloge fajlova, kako bi dobili pristup uređajima i podacima ciljanih organizacija, od kojih je 55 odsto bilo iz Amerike, 22 odsto iz Azije i Pacifika, a 24 odsto sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Među tim organizacijama bila su, kako se dodaje, i ministarstva spoljnih poslova u jugoistočnoj Aziji, spoljnotrgovinske kancelarije i akademske organizacije na Tajvanu i u Hong Kongu.

U saopštenju Mandianta navodi se da postoji ''veliko uverenje'' da je hakerska grupa bila angažovana u ''špijunskoj aktivnosti uz podršku Narodne Republike Kine'', kao i da je ''aktivnost počela još u oktobru''.

Vlada SAD optužila je ranije Peking da predstavlja glavnu pretnju što se tiče sajber špijunaže, kao i da kineski hakeri uz podrsku države kradu podatke iz američkog privatnog i javnog sektora, navodi AP.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet