Fokus

Južna Koreja uvela nove sankcije severnokorejskoj hakerskoj grupi Kimsuki

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

07:54

Južna Koreja uvela nove sankcije severnokorejskoj hakerskoj grupi Kimsuki
Južna Koreja uvela nove sankcije severnokorejskoj hakerskoj grupi Kimsuki - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja uvela je danas nove sankcije prema severnokorejskoj hakerskoj grupi Kimsuki koja je optužena za navodnu umešanost u najnoviji pokušaj lansiranja satelita Severne Koreje. 

SAD i Južna Koreja su zajednički saopštile da ta hakerska grupa sprovodi sajber napade "velikih razmera" u istraživačkim centrima, akademskim institucijama i medijskim kućama. 

Poznato je da hakeri sprovode kampanje "spirfišinga" predstavljajući se lažno kao pravi novinari, akademici ili drugi pojedinci sa verodostojnim vezama sa severnokorejskim političkim krugovima, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova. 

Ministarstvo je navelo da su severnokorejske hakerske grupe, uključujući Kimsuki, bile direktno ili indirektno angažovane u severnokorejskom satelitskom razvoju krađom najsavremenijih tehnologija, preneo je Rojters.

Severna Koreja je u sredu pokušala da lansira svoj prvi špijunski satelit u svemir, ali se to završilo neuspehom, pošto su buster i korisni teret pali u more, izvestili su državni mediji u Pjongjangu.

SAD, Južna Koreja i Japan su rekli da svako severnokorejsko lansiranje u kojem se koristi tehnologija balističkih raketa višestruko krši rezolucije Saveta bezbednosti UN. 

Severna Koreja osudila je kritike koje je Pjongjangu uputio generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, zbog lansiranja satelita, izvestio je danas državni medij KCNA. U četvrtak je odbacila i osude Vašingtona i drugih zemalja, navodeći da ima suvereno pravo na razvoj svemirskih tehnologija i najavljujući da će uskoro poslati špijunski satelit u orbitu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet