Fokus

Severna Koreja najavila lansiranje vojnog izviđačkog satelita u junu

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2023

-

09:12

Severna Koreja najavila lansiranje vojnog izviđačkog satelita u junu
Severna Koreja najavila lansiranje vojnog izviđačkog satelita u junu - Copyright Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je danas saopštila da će lansirati svoj prvi vojni izviđački satelit u junu, koji je, kako je rečeno, neophodan za jačanje spremnosti protiv pretnji od SAD i njihovih saveznika.

Japanska vlada saopštila je u ponedeljak da je dobila obaveštenje Pjongjanga o planu za lansiranje satelita između 31. maja i 11. juna, prenosi Kjodo.

Portparol vlade Hirokazu Macuno rekao je na konferenciji za novinare da će Tokio "preduzeti sve neophodne mere, uključujući presretanje" svake rakete za koju postoji bojazan da može pasti na japansku teritoriju.

Plan za lansiranje je objavio u ponedeljak Ri Pjong Čol, potpredsednik Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije Severne Koreje, prenela je KCNA.

On je, govoreći o jednoj od najvećih zajedničkih vojnih vežbi koje SAD i Južna Koreja izvode u blizini granice sa Severnom Korejom, rekao da zbog "nepromišljenih vojnih poteza" dve zemlje Pjongjang oseća "potrebu da proširi izviđanje i informaciona sredstva, unapređujući  različita odbrambena i ofanzivna naoružanja".

SAD i saveznici smatraju da je lansiranje rakete Pjongjanga sa navodnim satelitom ekvivalentno testiranju balističke rakete i da time predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje Severnoj Koreji zabranjuju takve aktivnosti vezane za naoružanje.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

30.05.2023 11:47

Северна Кореја има право да се брани од западне агресије и НАТО злочинаца.

Svet