Fokus

Severna Koreja osudila sporazum Vašingtona i Seula o američkim snagama u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

09:11

Severna Koreja osudila sporazum Vašingtona i Seula o američkim snagama u regionu
Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja osuđuje nedavno postignuti sporazum između SAD i Južne Koreje o pojačanom raspoređivanju američkih snaga u regionu, što je dovelo do tenzija na "ivici nuklearnog rata", saopštio je danas severnokorejski državni medij KCNA.

Analitičarka međunarodne bezbednosti Čoe Ju Hjon, rekla je da sporazum predviđa spremnost SAD i Južne Koreje da preduzmu "najneprijateljskiju i najagresivniju akciju" protiv Severne Koreje, preneo je KCNA.

Čoe je istakla da sporazum krši dogovor o neširenju nuklearnog naoružanja i dovodi Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata, preneo je Rojters.

"Hegemonistički cilj SAD je da pretvore celu Južnu Koreju u svoju najveću nuklearnu ispostavu na Dalekom istoku i da je efikasno iskoriste za postizanje svoje strategije za dominaciju svetom", rekla je Čoe.

Pjongjang je, posle postizanja sporazuma Vašingtona i Seula, saopštio da je učvrstio nameru da usavrši svoje nuklearno oružje za odvraćanje od rata.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Južne Koreje Jun Suk-jeol, sastali su se prošle sedmice u Vašingtonu kada su se saglasili da ojačaju odbranu Južne Koreje i redovno raspoređuju američka strateška sredstva.

Vašington je, prema sporazumu postignutom u sredu, pristao da povremeno raspoređuje američke podmornice sa nuklearnim naoružanjem u Južnoj Koreji i uključi Seul u svoje operacije nuklearnog planiranja, objavio je BBC.

Zauzvrat, Južna Koreja je pristala da ne razvija sopstveno nuklearno oružje. Vašingtonska deklaracija će ojačati saradnju saveznika u odvraćanju napada Severne Koreje, ocenio je Bajden.

Bajden je rekao da je eventualni nuklearni napad Severne Koreje protiv SAD ili njenih saveznika i partnera neprihvatljiv i da će rezultirati okončanjem svakog režima koji preduzme takvu akciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet