Fokus

Čelični nuklearni savez Vašingtona i Seula: Kakve će posledice imati slanje američkih podmornica u Južnu Koreju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2023

-

17:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ove nedelje Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja postigle su sporazum o privremenom raspređivanju američkih podmornica sa nuklearnim naoružanjem u Južnoj Koreji. Kina je odmah upozorila na posledice takvih aktivnosti, a analitičari ističu da je cilj tog poteza odvraćanje potencijalnog napada Severne Koreje, ali dodaju da bi to moglo da ima političke implikacije. 

Čelični savez potvrđen je u Vašingtonu gde je južnokorejski predsednik boravio povodom 70 godina saveza sa Sjedinjenim Državama. Tom prilikom je čak i zapevao pesmu "American Pie". 

Južnokorejski predsednik obratio se i Kongresu, a prethodno je sa američkim kolegom potpisao sporazum kojim Amerika prvi put posle 40 godina šalje nuklearne podmornice u Južnu Koreju koja zauzvrat neće razvijati sopstveno nuklearno oružje.  

Razlog - sve češće probe balističkih raketa Severne Koreje. Cilj je, kažu dvojica predsednika, jačanje čelicnog saveznistva i odvraćanje Pjongjanga. 

"Ova poseta je potvrda ujedinjenja naše dve nacije. Posvećeni smo da podnosimo zajedničke brige i slušamo snove jedni drugih. Omogućava nam da prevaziđemo svaku poteškoću sa velikom odlučnošću", naveo je američni predsendnik Džozef Bajden.  

"Gospodine predsedniče, vi ste Irac, a postoji stara irska izreka u kojoj se kaže - dobar prijatelj je kao detelina sa četiri lista, teško ga je naći, a srećan je onaj ko ga ima", naveo je Jun Suk Jul, predsednik Južne Koreje obraćajući se američkom kolegi.  

Sporazum predviđa jačanje zajedničke obuke američke i južnokorejske vojske, a Južna Koreja je potvrdila posvećenost Sporazumu o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja.  

AP Photo/Susan Walsh

 

Na sve to Peking je reagovao upozorenjem Vašingtonu i Seulu da ne provociraju sukob sa Severnom Korejom. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova je navela da sve strane treba da se suoče sa suštinom problema korejskog ostrva i da imaju konstruktivnu ulogu.

"Uspostvaljanje ravnoteže" koje bi moglo da ima političke posledice

To što se američke podmornice prvi put od 1991. godine vraćaju u Južnu Koreju znači uspostavljanje ravnoteže i pariteta, smatra dopisnik RTS-a iz Istočne Azije Ilja Musulin. 

"Iako je Južna Koreja mnogo veća eknomija od Severne Koreje i moćnija u konvecionalnom naoružanju, ona zaostaje u tom smislu što Severna Koreja ima svoj vrlo razvijeni nukelarni program. Poseduje nukelarne bombe i rakete koje te bombe mogu da isporuče u bilo koji deo sveta", istakao je Musulin u razgovoru za Euronews Srbija.  

Kako ističe, za Južnu Koreju dostavljanje američkih nuklearnih bombi ili dolazak američkih podmornica ili bombardera znači odvraćenje Pjongjanga od pomisli da eventualno napadne.

"Međutim, to dotiranje ima svoje posledice na okolne države kao što su Kina i Rusija. Ako gledamo sa njihove tačke gledišta, onda je reč o provokaciji ili eskalacij i trke u naoružanju u istočnoj Aziji", naveo je Musulin.  

profimedia

 

Ipak, napominje da to može da ima političke i vojne posledice, a najočiglednija bi mogla da bude da Rusija uzvrati naoružavanjem Severne Koreje.  

"Južna Koreja bi mogla da pretrpi neke vojne posledice. Može da se govori o nekim političkim posledicama u budućnosti. Korejski narod sanja da se nekada u budućnosti ponovo ujedini, a tada će biti važno mišljenje velikih sila u regionu kao što su Rusija i Kina. Biće potreban na neki način i pristanak Vašingtona. Rusija, ako bi zauzela negativan stav, mogla bi da nanese mnogo štete Seulu", smatra dopisnik RTS-a.

"Velika pobeda" ili "jačanje nuklearnih okova"

SAD su takođe najavile da će Južnoj Koreji omogućiti bolji uvid u svoju nuklearnu doktrinu u slučaju bilo kakvog sukoba sa Severnom Korejom koja neprekidno uvećava svoj arsenal taktičkog raketnog naoružanja.

Komentarišući nove sporazume između dve zemlje, Dujon Kim iz Centra za novu američku bezbednost je rekla da je velika pobeda za Južnu Koreju to što će biti uključena u nuklearno planiranje.

"Do sada su se aktivnosti završavale pre odluke Vašingtona. SAD su smatrale da su takve informacije previše poverljive da bi ih delile, ali je važno vežbati i obučavati se za ovaj scenario s obzirom na vrste nuklearnog oružja koje Severna Koreja proizvodi", navela je Kim, prenosi BBC.

Mešutim, ima i drugačijih pogleda na situaciju. Doktor Čong Song Čeng, za kojeg BBC piše da je vodeći zagovornik da Južna Koreja postane nuklearna, rekao je da, iako je deklaracija imala mnogo pozitivnih aspekata, "izuzetno je žalosno što je Južna Koreja otvoreno odustala od svog prava da se povuče iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT)", ističući da je to "dodatno ojačalo njihove nuklearne okove".

Savez između Seula i Vašingtona je počeo na kraju Korejskog rata. U okviru njega SAD su se obavezale da pomognu Južnoj Koreji da se brani, naročito od severnog suseda. U Južnoj Koreji je trenutno raspoređeno oko 28.500 američkih vojnika, piše Glas Amerike.

Dodaje se da su tokom Hladnog rata američke nuklearne podmornice često obilazile južnokorejske luke, ponekad i dva do tri puta mesečno,. U tom periodu, stotine američkih nuklearenih bojevih glava bile su locirane u Južnoj Koreji.

Međutim, SAD su 1991. godine povukle svo nuklearno oružje sa Korejskog poluostrva, a godinu dana posle toga, su Seul i Pjongjang potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj su obećali da neće "testirati, proizvoditi, dobijati, posedovati, skladištiti, raspoređivati ili upotrebljivati nuklearno oružje", navodi Glas Amerike. 

Severna Koreja je ipak više puta prekršila zajedničku deklaraciju, zbog čega je u Južnoj Koreji porasla podrška za ponovno raspoređivanje američkog nuklearnog naoružanja u toj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драгољуб

05.05.2023 09:29

Колико је нама познато, Бајден је Американац, као и сваки други држављанин САД-а! Јер код њих не постоје нације само држављанства.⁹

Svet