Fokus

Pjongjang: SAD i Južna Koreja dovode situaciju do ivice nuklearnog rata

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

10:35

Pjongjang: SAD i Južna Koreja dovode situaciju do ivice nuklearnog rata
Tanjug/AP/Ahn Young-joo - Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joo

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je danas optužila SAD i Južnu Koreju za eskalaciju napetosti do ivice nuklearnog rata zbog njihovih zajedničkih vojnih vežbi i obećala da će odgovoriti "ofanzivnom akcijom", prenosi Rojters pozivajući se na državne medije u Pjongjangu.

"Bezobzirna vojna sukobljavajuća histerija SAD i njegovih sledbenika protiv Demokratske Narodne Republike Koreje dovodi situaciju na Korejskom poluostrvu do nepovratne katastrofe, na ivicu nuklearnog rata", rekao je za državnu novinsku agenciju KCNA Čoe Džu Hjon, koga ova agencija naziva međunarodnim bezbednosnima analitičarem.

U odvojenoj vesti koju je objavila KCNA, Han Tae Song, stalni predstavnik diplomatske misije Severne Koreje u Ženevi, snažno je osudio godišnju rezoluciju koju je ove nedelje usvojilo Savet UN za ljudska prava o situaciji u Severnoj Koreji.

Američke i južnokorejske snage izvode niz godišnjih prolećnih vojnih vežbi od marta, uključujući vazdušne i pomorske manevre na kojima učestvuju američki nosač aviona i bombarderi B-1B i B-52, a viđena je i najveća zajednička simulacija amfibijskog desantnog napada u poslednjih pet godina.

Pjongjang je oštro reagovao na vežbe, nazivajući ih probom za invaziju i poslednjih nedelja je pojačao svoju vojnu aktivnost, otkrivajući nove, manje nuklearne bojeve glave, uz obećanje da će proizvoditi više nuklearnog materijala za oružje.

Severna Koreja je testirala i ono što je nazvala podvodnom jurišnom bespilotnom letelicom koja može da nosi nuklearno oružje.  Prošlog meseca Severna Koreja ispalila je interkontinentalni balistički projektil koji može da pogodi SAD, nazivajući to odgovorom na savezničke vežbe, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet