Fokus

Vašingotn, Seul i Tokio: Severna Koreja krade kriptovalute i koristi ih za finansiranje naoružanja

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

19:00

Vašingotn, Seul i Tokio: Severna Koreja krade kriptovalute i koristi ih za finansiranje naoružanja
Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države i Japan izrazili su zabrinutost zbog severnokorejskih "malicioznih" aktivnosti kojim finansiraju svoj program naoružanja, navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju tri zemlje.

Zvaničnici i eksperti iz SAD i savezničkih zemalja tvrde da su kriptovalute koje su ukrali severnokorejski hakeri bile ključne da se finansira program naoružanja Pjongjanga, preneo je Rojters.

Izaslanik Južne Koreje za nuklearna pitanja održao je ove nedelje sastanke sa američkim i japanskim kolegama u Seulu i osudio raketne testove Severa.

"Ponavljamo zabrinutost da IT radnici Severne Koreje nastavljaju da se služe lažnim identitetima i državljanstvima kako bi izbegli sankcije i prikupili sredstva za raketne programe", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da su te zemlje takođe zabrinute kako Severna Koreja podržava ove programe tako što "krade i pere novac kao i prikuplja informacije kroz maliciozne sajber aktivnosti" i apeluje se na članice UN da sarađuju sa rezolucijom Saveta bezbednosti kojom se severnokorejski radnici vraćaju na njihovu teritoriju.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su velike. SAD i Južna Koreja su održale niz prolećnih vojnih vežbi, dok je Pjongjang, ljut zbog tih vežbi, pojačao vojne aktivnosti prethodnih nedelja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet