Fokus

Kim Džong-un odobrio lansiranje prvog vojnog špijunskog satelita Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

07:22

Kim Džong-un odobrio lansiranje prvog vojnog špijunskog satelita Severne Koreje
Kim Džong-un odobrio lansiranje prvog vojnog špijunskog satelita Severne Koreje - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kim Džong-un je izvršio inspekciju prvog vojnog špijunskog satelita Severne Koreje i dao zeleno svetlo za njegov "budući akcioni plan", izvestili su državni mediji u Pjongjangu.

On je tokom posete vazduhoplovnoj agenciji Severne Koreje, naglasio da je izviđanje iz svemira ključno za suprotstavljanje SAD i Južnoj Koreji, prenosi AP.

Kim je tokom posete u utorak odobrio neodređeni "budući akcioni plan" u pripremama za lansiranje satelita, saopštila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Pjongjang nije objavio ciljni datum lansiranja, za koji neki analitičari navode da bi mogao biti u narednih nekoliko nedelja.

Fotografije koje su u utorak objavile novine Rodong Sinmun prikazuju Kima i njegovu ćerku, obučene u bele laboratorijske mantile, kako razgovaraju sa naučnicima u blizini objekta koji izgleda kao glavna komponenta satelita. 

Poseta je bila Kimovo prvo javno pojavljivanje u poslednjih mesec dana, nakon prethodne posete vazduhoplovnom centru 18. aprila, kada su državni mediji objavili da je satelit izgrađen, navodi AP.

Komentari (0)

Svet