Fokus

U toku misija potrage i spasavanja pet osoba: Nestala podmornica koja je prevozila turiste do olupine Titanika

Komentari

Autor: BBC

19/06/2023

-

16:00

U toku misija potrage i spasavanja pet osoba: Nestala podmornica koja je prevozila turiste do olupine Titanika
Nestala podmornica koja je prevozila turiste do olupine Titanika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Podmornica privatne kompanije OceanGate Expeditions, koja prevozi turiste koji žele da vide olupinu Titanika nestala je u Atlantskom okeanu i pokrenuta je misija potrage i spasavanja. Kompanija je saopštila da istražuje i mobiliše "sve opcije za bezbedno vraćanje posade"

Američka obalska straža potvrdila je da se pet osoba nalazilo u podmornici koja je danas nestala na putu ka olupini Titanika u Atlantskom okeanu. Iz Obalske straže SAD naveli su da se svih pet osoba vodi kao nestalo, prenosi BBC.

Dodali su da za podmornicom tragaju američki i kanadski pomorski avioni za nadgledanje, uključujući visokosofisticirani avion "P8 Posejdon" koji ima mogućnost podvodne detekcije.

Iz OceanGate Expeditions kažu da dobijaju opsežnu pomoć od nekoliko vladinih agencija i kompanija koje se bave dubokim morem dok pokušavaju da povrate kontakt sa izgubljenom podmornicom.

Prema veb stranici kompanije, OceanGate je imao planiranu osmodnevnu i sedmonoćnu ekspediciju do olupine planiranu za period od 12. do 20. juna. Planirano je da najviše šest posetilaca otputuje i vrati se u Sent Džons u Kanadi.

 

Brod koji je nosio podmornicu krenuo je u subotu iz Sent Džonsa u Kanadi i da je stigao blizu lokacije olupine Titanika u Atlantskom okeanu u nedelju ujutru, odakle je podmornica trebalo da započne misiju.

Britanski državljanin za koga se znalo da treba da učestvuje u najnovijoj ekspediciji, na društvenim mrežama je objavio da se, pošto je zima na Njufaundlendu bila najgora u poslednjih nekoliko decenija, očekivalo da će ovo biti jedini put do olupine ove godine, prenosi Gardijan ne imenujući osobu dok se ne potvrdi više detalja.

Da se u podmornici nalazi britanski istraživač i milijarder Hemiš Harding, saopštila je njegova porodica.

 

"Hamiš Harding, moj očuh, nestao je zajedno sa podmornicom", napisao je Hardingov posinak Brajan Šaš, prenosi Independent.

Harding, koji je ranije putovao do dna okeana, u subotu je na Fejsbuku objavio da se pridružuje OceanGate Expeditions na njihovoj misiji "RMS Titanic", navodi britanski list.

Harding, predsednik kompanije Action Aviation koja kupuje i prodaje avione, u subotu je na Facebooku napisao kako je "brod napustio St Dđons u Njufaundlendu u petak te da tim planira da započne ronjenje u nedelju u 4 ujutro po lokalnom vremenu".

U nedjelju se na Tvitteru oglasila i kompanija Action Aviation napisavši: "Podmornica je imala uspešno lansiranje i Hamiš trenutačno roni".

Nestali Harding prošle godine je učestvovao i u petom letu Blue Origina u svemir u organizaciji Jefa Bezosa. Osim toga, on drži i Ginisov svetski rekord za najbrži obilazak Zemlje preko Severnog i Južnog pola u avionu - za taj podvig trebalo mu je 46 sati, 40 minuta i 22 sekunde. Takođe, bio je u timu koji je zaronio u najdublji deo Marijanskog rova na dubini od 11 kilometara..

Do Titanika za 250.000 dolara

Kompanija OceanGate gostima naplaćuje 250.000 dolara za mesto na svojoj osmodnevnoj ekspediciji kako bi videli čuvenu olupinu.

Putovanje na svojoj podmornici od ugljeničnih vlakana naplaćuje kao „šansu da izađete van svakodnevnog života i otkrijete nešto zaista izuzetno“.

Podmornica može da primi pet ljudi, kažu u kompaniji, što obično uključuje pilota, tri gosta koji plaćaju i, kako se kaže, jednog „stručnjaka za sadržaj“.

profimedia

 

Potpuni zaron do olupine, uključujući spuštanje i uspon, navodno traje osam sati.

Prem pisanju Gardijana u cenu je uključeno jedno ronjenje pod vodom, privatni smeštaj, sva potrebna obuka, oprema za ekspediciju, svi obroci dok ste na brodu.

Od 2021. godine OceanGate Ekpeditions sa Bahama dovezla je oko 60 turista i 15-20 istraživača na lokaciju.

Osnivač OceanGate-a Stokton Raš za Gardijan ranije ove godine je rekao da je kompanija predviđala da ima vodeću ulogu u demistifikaciji jednog od najmanje shvaćenih okruženja na planeti. 

„Mi trošimo 1.000 puta više na istraživanje svemira nego na istraživanje okeana u SAD. Kako će okean reagovati na klimatske promene sve će diktirati. U okeanu ima više neotkrivenog života nego što smo otkrili na površini planete. Moramo to razumeti“, rekao je on.

Tokom putovanja, svaki gost ima bar jednu priliku da provede dan istražujući mesto olupine iz podmornice, izvestio je Frommers 2020.

Kupcima se nude „retki pogledi izbliza, kroz okrugli prozor i visokotehnološke kamere, na potopljeni brod, stotine morskih vrsta koje sada žive na trupu, i polje krhotina posuto Titanikovim uređajima i lični predmeti njegovih putnika“, navodi se u izveštaju.

Titanik i dalje misterija koja privlači pažnju

Titanik, britanski putnički brod koji je bio oglašen kao "nepotopiv", potonuo je na svom prvom putovanju, iz Britanije u SAD, u aprilu 1912. godine.

Nalazi se na dubini od 3.800 metara na dnu Atlantika, a na oko 600 kilometara od obale kanadske pokrajine Njufaundlend. Leži podeljen na dva dela, sa pramcem i krmom udaljenim oko 800 metara, a okružuje ga ogromno polje krhotina.

Tanjug AP/Atlantic/Magellan via AP

 

Titanik, koji je bio najveći brod svog vremena, udario je u ledeni breg, na putu od engleskog Sautemptona ka Njujorku, a od 2.200 putnika, preminulo je više od 1.500.

Olupina je otkrivena 1985. godine i od tada je predmet ljudskog istraživanja i ragledanja.

Komentari (0)

Svet