Fokus

"Fontana lave" trajala dve nedelje: Vulkan na Havajima prestao sa erupcijom (VIDEO)

Komentari

Autor: AP

21/06/2023

-

10:08

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Skoro dvonedeljna erupcija vulkana Kilauea na Havajima, jednog od najaktivnijih na svetu, stala je, saopštili su naučnici. Posle tromesečne pauze, Kilauea ("mnogo izbacivati" na havajskom jeziku) počeo je da eruptira 7. juna, stvarajući tako fontane užarene crvene lave, ali bez pretnje bilo kojoj zajednici ili objektu.

Veliki broj ljudi pohrlio je u Nacionalni park Havajski vulkani na Velikom ostrvu, koji je pružao bezbedan pogled na lavu, preneo je AP.

Naučnici su naveli da je erupcija stala u ponedeljak, nakon naglog opadanja, navodi Havajska opservatorija za vulkane američkog Geološkog zavoda. Ipak, nešto lave i dalje teče na dnu kratera, što bi moglo da traje danima dok se hladi, saopštila je opservatorija.

U utorak popodne, samo mali, bledi džepovi crvene boje mogli su se videti na prenosu uživo koji je pokazivao vulkan od prvog dana erupcije. Prethodne noći, čuvari parka su i dalje mogli da vide lavu kroz pukotine na stvrdnutoj površini jezera lave, rekla je Džesika Ferakane, portparol parka.

"Poseta parku je i dalje na visokom nivou", rekla je ona, dodajući da je parking za posetioce bio pun.

Kilauea, drugi najveći vulkan na Havajima, eruptirao je od septembra 2021. do decembra prošle godine. Tokom dve nedelje u decembru, najveći vulkan na Havajima, Mauna Loa, takođe je eruptirao na Velikom ostrvu Havaja.

Posle kratke pauze, Kilauea je ponovo počeo da eruptira u januaru. Ta erupcija trajala je 61 dan, i stala je u martu. Erupcija Kilauea je 2018. godine uništila više od 700 domova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet