Fokus

Bajden nazvao Sija "diktatorom": Da li je poništen "pakleni posao" koji je Blinken odradio u Kini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

21/06/2023

-

16:48

Bajden nazvao Sija "diktatorom": Da li je poništen "pakleni posao" koji je Blinken odradio u Kini
Si Đinping i Džozef Bajden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Neposredno nakon što se državni sekretar SAD Entoni Blinken vratio iz Kine, gde je razgovarao sa nekoliko zvaničnika i predsednikom Sij Đinpingom, američki predsednik Džo Bajden dao je izjavu koja sasvim sigurno neće doprineti otopljavanju odnosa. Bajden je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tenzijama zbog kineskog balona nad teritorijom SAD, nazvao Sija "diktatorom" i rekao da je bio "posramljen" nakon što je balon oboren.

"To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se dogodilo", rekao je Bajden.

Na ovu izjavu su odmah reagovali iz Pekinga, i prilično oštro su je nazvali "ekstremno apsurdnom" i "neodgovornom". 

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, Mao Ning, rekla je da su Bajdenovi komentari "u potpunosti suprotni činjenicama", kao i da "ozbiljno krše diplomatski protokol i narušavaju političko dostojanstvo Kine", prenela je agencija AP.

"Ovo je očigledna politička provokacija. Kina izražava snažno nezadovoljstvo i protivljenje. Američke primedbe su krajnje apsurdne i neodgovorne", istakla je Mao na redovnoj konferenciji za medije.

Ona je ponovila tvrdnje Kine da je balon bio namenjen za meteorološka istraživanja (dok SAD tvrde da je služio za špijunažu), i da je slučajno skrenuo sa kursa.

"Trebalo je da SAD to reše na miran i profesionalan način. Međutim, iskrivile su činjenice i upotrebile silu da rasplamsaju incident, u potpunosti otkrivajući svoju prirodu maltretiranja i hegemonije", navela je Mao.

Da li su poništeni napori za izglađivanje odnosa?

Državni sekretar SAD Entoni Blinken nedavno je boravio u dvodnevnoj poseti Kini, gde se prvo sastao sa nekoliko visokih zvaničnika, a naposletku i sa samim kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Nakon svakog sastanka, Blinken je govorio da je tu kako bi "ostavio kanale komunikacije otvorenima", odnosno kako bi ostavio otvorenim šanse da se izglade odnosi između Pekinga i Vašingtona.

Neslaganja je mnogo, od ekonomskih i tehnoloških pitanja, preko stava Pekinga o ratu u Ukrajini, pa sve do, za Kinu mnogo važnijeg, pitanja Tajvana, koji smatra svojom teritorijom, dok SAD Tajpeju pružaju podršku.

Nakon razgovora Sija i Blinkena, kineski državni mediji objavili su dvominutni video u kom Si kaže da je "veoma dobro" što su dve strane "načinile određeni napredak i postigle dogovore po određenim pitanjima".

Tanjug AP/Leah Millis/Pool Photo via AP

Rukovanje Blinkena i Sija

Kineski predsednik je nakon razgovora sa američkim zvaničnikom rekao da se nada da će Blinken pružiti "pozitivniji doprinos" stabilizaciji odnosa Kine i SAD.

Sa druge strane, Blinken je na kraju posete naveo da je "došao u Peking da ojača kanale komunikacije na visokom nivou, razjasni pozicije u oblastima gde postoje neslaganja, i da istraži oblasti u kojima moglo da se radi na zajedničkim interesima, što je i urađeno". 

Dodao je da su SAD i Kina "ostvarile napredak u nekim od ključnih pitanja postavljenih kada je u pitanju njegova poseta Pekingu, i da su se saglasile oko "potrebe stabilizacije odnosa", ali je dodao da za poboljšanje bilateralnih odnosa treba vremena.

Izjavu Bajdena je za Rojters prokomentarisao i Vu Sinbo, direktor Centra za američke studije na Fudan univerzitetu u Šangaju.

"Bajdenov dug jezik je kao nepredvidiv top. Kina stavlja naglasak na međusobno poverenje, pa su zbog toga Bajdenovi komentari veoma destruktivni i mogu naneti štetu. Ipak, možda neće potpuno poništiti ono što je postigao Blinken prilikom posete", rekao je Vu.

Bajdenova ocena Blinkenove posete Kini

Zanimljiva je bila Bajdenova ocena rezultata koji (ni)su ostvareni prilikom Blinkenove posete Pekingu. 

Američki predsednik je, naime, rekao da su odnosi između SAD i Kine "na pravom putu", ali da napredak nije ostvaren tokom posete Blinkena. 

"Na pravom smo putu, ali ne mislim da je postignut napredak Blinkenovom posetom Kini", rekao je Bajden, prenosi Rojters.

On je, međutim, pohvalio Blinkena i dodao da je njegov državni sekretar "odradio pakleni posao". Sve u svemu, Peking i Vašington su se dogovorili da stabilizuju svoje rivalstvo kako ne bi došlo do sukoba, ali nisu dovele do bilo kakvog većeg pomaka.

Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

 

Malo pre odlaska na put, Blinken je istakao značaj toga da SAD i Kina uspostave i održavaju bolje linije komunikacije, i dodao da se Bajden sa Sijem obavezao upravo na poboljšavanje komunikacije.

Takođe, Bajden je rekao novinarima u subotu da se nada da će se u narednih nekoliko meseci opet sastati sa Sijem i da će oni razgovarati o legitimnim razlikama, ali i o tome kako da "se bolje slažu".

Vuk Vuksanović iz BCBP rekao je za Euronews Srbija, komentarišući Blinkenovu posetu Kini, da bi bilo posebno važno da se time "poploča put" upravo za sastanak Bajdena i Sija.

"Bajdenu bi to svakako bilo bitno, naročito kada se uzme u obzir da je već u drugoj polovini mandata", zaključio je Vuksanović.

Prilika za ovaj susret mogla bi da bude na samitu Grupe 20 u septembru u Nju Delhiju, kao i na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u novembru u San Francisku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet