Fokus

Blinkenova diplomatska misija u Pekingu: "Naročito bi bilo važno da se poploča put za sastanak Sija i Bajdena"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jovan Đurić

19/06/2023

-

21:48

Blinkenova diplomatska misija u Pekingu: "Naročito bi bilo važno da se poploča put za sastanak Sija i Bajdena"
Blinkenova diplomatska misija u Pekingu: "Naročito bi bilo važno da se poploča put za sastanak Sija i Bajdena" - Copyright Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se drugog dana poste Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, iako je do pred sam susret bilo neizvesno da li će se uopšte i održati. Nakon razgovora, kineski državni mediji objavili su dvominutni video u kom Si kaže da je "veoma dobro" što su dve strane "načinile određeni napredak i postigle dogovore po određenim pitanjima".

Blinken je naveo da su SAD i Kina "ostvarile napredak u nekim od ključnih pitanja postavljenih kada je u pitanju njegova poseta Pekingu, i da su se saglasile oko "potrebe stabilizacije odnosa", ali je dodao da za poboljšanje bilateralnih odnosa treba vremena.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da su odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine "na pravom putu", ali da taj napredak nije ostvaren tokom posete državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.

"Na pravom smo putu", rekao je Bajden, govoreći o američko-kineskim odnosima, prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li smatra da je postignut napredak tokom Blinkenove posete Pekingu, predsednik SAD je odgovorio: "Ne mislim da je postignut napredak".

On je, međutim, pohvalio Blinkena i dodao da je američki državni sekretar "odradio pakleni posao". Peking i Vašington su se danas dogovorili da stabilizuju svoje rivalstvo kako ne bi došlo do sukoba, ali nisu dovele do bilo kakvog većeg pomaka.

To što se kineski predsednik sastao sa Blinkenom, govori o značaju posete američkog državnog sekretara, rekao je za Euronews Srbija Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"U takvim slučajevima, kada šefovi država gostu 'daju poklon susreta', iako za Blinkena možemo reći da je ministar spoljnih poslova njegov adekvatan sagovornik, šalje se poruka da se ova poseta i međusobni odnos shvataju ozbiljno. Ta diplomatska simbolika uvek postoji", naveo je Vuksanović.

Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

 

"Nećemo svaki dan imati uspeha po tim pitanjima, ali u čitavom nizu oblasti, pod uslovima koje smo postavili za ovo putovanje, postigli smo napredak i idemo napred. Opet, želim da naglasim da se ništa ne rešava jednom posetom, jednim putovanjem i jednim razgovorom. U pitanju je proces", rekao je Blinken.

Si nije ulazio u detalje, a jedini dogovori koji su dosad objavljeni tokom Blinkenove posete Pekingu su planovi da kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang otputuje u SAD, kao i da će biti više letova i kulturne razmene između dve države.

Si je, takođe, opisao Blinkenove jučerašnje razgovore sa vodećim kineskim zvaničnicima iz ministarstva spoljnih poslova, Vangom Jijem i Ćinom Gangom kao "iskrene i duboke". 

Šta su bila očekivanja od posete?

Kineski predsednik je nakon razgovora sa američkim zvaničnikom rekao da se nada da će Blinken pružiti "pozitivniji doprinos" stabilizaciji odnosa Kine i SAD.

"Odnosi dve države treba da budu bazirani na obostranom poštovanju i iskrenosti. Nadam se da ćete, gospodine Blinken, tokom posete dati pozitivniji doprinos u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa", istakao je Si.

Blinken je naveo da je "došao u Peking da ojača kanale komunikacije na visokom nivou, razjasni pozicije u oblastima gde postoje neslaganja, i da istraži oblasti u kojima moglo da se radi na zajedničkim interesima, što je sve urađeno". 

Vuksanović smatra da je poenta Blinkenove posete bila upravo da se uspostavi kanal komunikacije i da se stabilizuju odnosi, koji su već pet godina na silaznoj putanji. 

"Nije bilo susreta visokih zvaničnika, a vidimo i sudare po čitavom nizu pitanja - od trgovine i tehnologije, do statusa Tajvana, što je počelo još za vreme Trampove administracije", ističe Vuksanović.

Veliki napredak je, navodi, to što je do posete uopšte došlo, iako će trajan problem ostati različite percepcije sa obe strane. Dodaje i da je Kina, ipak, jedini pravi izazivač SAD.

"Kada imate dve dominantne sile toliko blizu jedna drugoj, neminovno je da će postojati rivalitet. Reči koje koristi Blinken su možda najoptimalnije za ono što se može od njih očekivati u 21. veku - da rivalitet ne preraste u sukob, i da bude baziran na međusobno prihvaćenim pravilima. To je maksimum koji se može očekivati", rekao je Vuksanović.

Razgovori sa Ćinom i Vangom

Blinken je najviši američki zvaničnik koji je posetio Peking od kada je predsednik Bajden stupio na dužnost i prvi državni sekretar koji je otputovao u Kinu u poslednjih pet godina.

Njegovo putovanje u Peking dešava se u periodu kada su tenzije između SAD i Kine na visokom nivou, i kada postoji mnogo nerešenih pitanja između Vašingtona i Pekinga, od Tajvana, preko izvoza kineske robe, pa do stava Kine prema ratu u Ukrajini.

Blinken se prvo sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova, nakon čega je iz Stejt departmenta rečeno kako je želja SAD da se odnosi stabilizuju, i da se spreči bilo kakva situacija koja bi mogla da preraste u konflikt.

Šef kineske diplomatije izjavio je da je Peking posvećen izgradnji "stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog" odnosa sa SAD. Takođe, rekao je i da Kinu interesuju "ključne stvari", i opisao Tajvan kao "potencijalno najveći rizik u kinesko-američkim odnosima".

Obe strane su potvrdile da je Ćin prihvatio poziv Blinkena da poseti Vašington. 

Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Blinken i Vang Ji

Nakon sastanka sa Ćinom, Blinken se sastao i sa visokim kineskim diplomatom Vangom Jijem.

Izjave Vanga nakon ovog razgovora su pokazale koliko su jake tenzije između zemalja, jer je ponovo okrivio "pogrešnu percepciju Vašingtona o Kini" kao "glavni uzrok pogoršanih odnosa" dveju zamalja.

Vang je zahtevao da SAD "prestanu sa potiskivanjem kineskog tehnološkog razvoja" i da "prestanu sa stalnim pričama o kineskoj pretnji", kako su preneli kineski državni mediji izjave ovog zvaničnika.

Blinken je, tokom sastanka sa Vangom, podvukao potrebu da zemlje "odgovorno upravljaju rivalitetom kroz otvorene kanale komunikacije, kako ne bi došlo do konflikta". Dodao je i da će "SAD nastaviti da koriste diplomatiju da stanu iza interesa i vrednosti američkog naroda".

On je razgovor opisao kao "iskren i produktivan", i rekao da je jedna od tema bila i potencijalna saradnja u vezi sa zajedničkim transatlantskim izazovima.

Mnoge su tačke sporenja između Pekinga i Vašingtona, a Vuksanović je za Euronews Srbija rekao je najverovatnija stvar oko koje je moguće postići dogovor, kada je ekonomska strana priče u pitanju, to da se postigne "kakva-takva stabilizacija, jer neće moći da se lako dođe do totalnog razdvajanja dva tržišta".

"Takođe, mnogo je važnije to da se uspostave neki kanali komunikacije, da ne dođe do slučajnog sudara u Južnom kineskom moru ili oko Tajvana", naveo je Vuksanović.

"Popločavanje puta" za sastanak Sija i Bajdena

Lista neslaganja i političkih tačaka konflikta je dugačka i obuhvata pitanja kao što Tajvan, stanje ljudskih prava u Kini, kineske vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru, rat u Ukrajini...

Očekivalo se od ovog putovanja da će Blinken pritiskati Kinu da oslobodi zarobljene američke građane i da preduzme korake ka smanjenu proizvodnje fentanila, mada nijedna strana ne pokazuje znake da bi mogla da se pomeri sa svojih pozicija.

Mada je dogovoreno putovanje Ćina u Vašington, Peking je jasno stavio do znanja da su odnosi Kine i SAD na najnižoj tački od uspostavljanja, a takav stav dele i američki zvaničnici.

Međutim, malo pre odlaska na put, Blinken je istakao značaj toga da SAD i Kina uspostave i održavaju bolje linije komunikacije, i dodao da se američki predsednik Džo Bajden sa Sijem obavezao upravo na poboljšavanje komunikacije.

Tanjug/AP/Alex Brandon, Eraldo Pere

 

Takođe, Bajden je rekao novinarima u subotu da se nada da će se u narednih nekoliko meseci opet sastati sa Sijem i da će oni razgovarati o legitimnim razlikama, ali i o tome kako da "se bolje slažu".

Prilika za takav susret mogla bi da bude na samitu Grupe 20 u septembru u Nju Delhiju, kao i na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u novembru u San Francisku.

Vuksanović za Euronews Srbija kaže da bi bilo posebno važno da se Blinkenovom posetom "poploča put" za sastanak Bajdena i Sija.

"Bajdenu bi to svakako bilo bitno, naročito kada se uzme u obzir da je već u drugoj polovini mandata", zaključio je Vuksanović.

Komentari (0)

Svet