Fokus

Diplomatski razgovori s visokim ulogom: Blinken u Kini pokušava da "spusti temperaturu" u brojnim tačkama neslaganja

Komentari

Autor: Euronews. CNN, Tanjug

18/06/2023

-

20:57

Diplomatski razgovori s visokim ulogom: Blinken u Kini pokušava da "spusti temperaturu" u brojnim tačkama neslaganja
Ćin Gang i Entoni Blinken - Copyright Tanjug AP/Leah Millis/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar SAD Entoni Blinken boravi u poseti Kini. To je najviši američki zvaničnik koji je posetio Peking od kada je predsednik Bajden stupio na dužnost i prvi državni sekretar koji je otputovao u Kinu u poslednjih pet godina. Poseta se odigrava u periodu kada su tenzije između SAD i Kine visoke i kada su se nagomilala brojna otvorena pitanja.

Blinken se prvo sastao sa kineskim kolegom Ćin Gangom, a posle sastanka su zavničnici Stejt Departmenta rekli da su oni izrazili želju da stabilizuju odnose između dve zemlje i spreče da se nadmetanje pretvori u konflikt. Blinken je naznačio "vrlo jasno" da SAD ne žele da prekinu vezu sa Kinom i da postoji dogovor obe strane da se nastave razgovori kako bi se napravio napredak na brojnim poljima, preneo je Rojters. 

Šef kineske diplomatije izjavio je da je Peking posvećen izgradnji "stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog" odnosa sa SAD, objavili su kineski državni mediji. Ćin je takođe istakao da je Kinu interesuju ključne stvari, uključujući pitanje Tajvana, opisujući tu temu kao potencijalno najveći rizik u kinesko-američkim odnosima.

Nešto ranije, državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da su razgovori koje je imao sa kineskim kolegom u Pekingu bili "iskreni, konstruktivni i sadržajni", saopštio je Stejt department. 

"Blinken je naglasio važnost diplomatije i održavanja otvorenih kanala komunikacije po brojnim pitanjima, kako bi se smanjio rizik od nesporazuma i pogrešnih procena", istakao je portparol Stejt Departmenta Metju Miler, preneo je Rojters. 

On je dodao da je Blinken pozvao Ćina u Vašington, na nastavak razgovora, a Ćin je prihvatio poziv. Portparol Stejt departmenta rekao je da je susret Blinkena i Ćina trajao pet i po sati, nakon čega su otišli na radnu večeru.

Poseta realizovana iz drugog pokušaja

Entoni Blinken je došao u dvodnevnu posetu Pekingu na"“diplomatske razgovore s visokim ulozima" s ciljem da se smanje tenzije između SAD i Kine koje su zabrinule mnoge u svetu, piše Euronews. osim razgovora sa Ćin Gangom, trebalo bi da se sretne i sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, a verovatno i sa predsednikom Si Đinpingom u ponedeljak.  

Međutim, uprkos tome što je Blinken došao u Peking, izgledi za bilo kakav značajniji napredak u odnosima nisu veliki, zbog toga što su prethodnih godina odnosi postajali sve zategnutiji. ocenjuje Euronews. Međusobne optužbe Kine i SAD su se ređale zbog niza nesuglasica koje imaju implikacije na globalnu stabilnost i bezbednost.

Tanjug AP/Leah Millis/Pool Photo via AP

 

Bajden i Si su dogovorili Blinkenovu posetu na sastanku u Baliju prošle godine. Ona je prvobitno trebalo da se dogodi u februaru, ali je odložena zbog diplomatskih i političkih tenzija nakon što su SAD tvrdile da je kineski špijunski balon leteo iznad njihove teritorije i nakon što je balon oboren. 

Ključne tačke neslaganja

Lista neslaganja i političkih tačaka konflikta je dugačka i obuhvata pitanja kao što Tajvan, stanje ljudskih prava u Kini, kineske vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru, rat u Ukrajini...

Očekuje se da će Blinken pritiskati Kinu da oslobodi zarobljene američke građane i da preduzme korake ka smanjenu proizvodnje fentanila. Američki zvaničnici su rekli da će Blinken postaviti svako od ovih pitanja, iako nijedna strana ne pokazuje znake da bi mogla da se pomeri sa svojih pozicija.

Neposredno pre odlaska na put, Blinken je istakao značaj značaj toga da SAD i Kina uspostave i održavaju bolje linije komunikacije. Amerika želi da bude sigurna da "kompeticija koju ima sa Kinom ne vodi ka konfliktu".

Bajden i Si su se obavezali da će poboljšati komunikaciju "da bi se uverili da komuniciraju što je jasnije moguće i da bi izbegli moguće nesporazume", rekao je Blinken u petak.

Si je ponudio nagoveštaj moguće volje za spuštanje tenzija, navodeći tokom razgovora sa Bilom Gejtsom u petak da Amerika i Kina mogu da sarađuju tako da obe zemlje od toga imaju korist.

"Verujem da temelji odnosa SAD i Kine leže u ljudima", rekao je Si Gejtsu. "U trenutnoj situaciji u svetu, možemo da preduzememo razne aktivnosti koje bi bile od koristi za obe zemlje, za ljude i za celo čovečanstvo".

Tanjug AP/Leah Millis/Pool Photo via AP

 

Bajden je rekao novinarima u subotu da se nada da će se u narednih nekoliko meseci opet sastati sa Sijem i da će oni razgovarati o legitimnim razlikama, ali i o tome kako da "se bolje slažu".

Prilika za takav susret mogla bi da bude na samitu Grupe 20 u septembru u Nju Delhiju, kao i na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u novembru u San Francisku.

Oštra retorika između dve strane

Od otkazivanja Blinkenove posete Kini u februaru, bilo je nekih kontakata zvaničnika na višim nivoima. Šef CIA Vilijam Barns je boravio u Kini u maju, dok je kineski ministar za trgovinu putovao u SAD. Takođe Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven se sastao sa Vang Jijem u Beču tokom maja.

Međutim, ti susreti su bili isprekidani oštrom retorikom sa obe strane zbog situacije u Tajvanskom moreuzu, ali i zbog odbijanja Kine da osudi rusku agresiju na Ukrajinu. SAD su tvrdile i da Kina pokušava da ojača kapacitete za nadzor širom sveta, uključujući i Kubu.

Značajno je i što je ranije ovog meseca kineski ministar odbrane odbio da se sastane sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom na marginama bezbednosnog simpozijuma u Singapuru. Ostin je u petak rekao da je uveren da će se sa kineskim kolegom sastati u nekom trenutku, ali da to još nije moguće.

Takođe, Kina je odbacila izveštaj američke bezbednosne kompanije koja je okrivila hakere povezane sa Kinom za napade na stotine javnih agencija, škole i druge mete u svetu. Peking je ocenio da je izveštaj "nategnut i neprofesionalan".

AP/Australian Defence Dept. via AP

 

Kineski ministar spoljnih poslova je ponavljao optužbe da Vašington izvodi hakerske napade i žalio se na to da industrija sajberbezbednosti retko ukazuje na taj problem.

To je usledilo nakon sličnih opaski ranije ove nedelje kada je Kina saopštila da je Ćin u telefonskom razgovoru s Blinkenom pozvao SAD da poštuju "ključne zabrinutosti Kine" kao što je pitanje samouprave Tajvana, mešanje u unutrašnje stvari Kine i ugrožavanje suvereniteta, bezbednosti i razvojnih interesa Kine.

"Realistični pristup"

U međuvreemnu su savetnici za nacionalnu bezbednsot SAD, Japana i Filipina imali prve zajedničke razgovore i saglasili su se da osnaže saradnju u oblasti odbrane, konkretno da bi parirali rastućem uticaju Kine i njenim ambicijama.

To dolazi u vreme kada Bajdenova administracija ulazi u sporazum sa Australijom i Velikom Britanijom o prvim nabavkama podmornica na nuklearni pogon, a dok Kina sa druge strane proširuje diplomatsko prisustvo, naročito u Indijskom okeanu i ostrvskim državama Tihog okeana.

U izjavama uoči Blinkenovog puta u Kinu, dva američka zvaničnika su istakla nade za značajan napredak i navela da je svrha posete da se obnovi svest o mirnim kontaktima na visokom nivou.

"Dolazimo u Peking sa realističnim, samouverenim pristupom i sa iskrenom željom da upravljamo našom konkurencijom na najodgovorniji mogući način", rekao je Danijel Kritenbrink, visoki američki diplomata zadužen za Istočnu Aziju i Pacifik.

Stručnjak za Aziju u Savetu za nacionalnu bezbednost je rekao da "intenzivna kompeticija zahteva intenzivnu diplomatiju ukoliko želimo da se nosimo s tenzijama". "To je jedini način da se reše nesporazumi, da se komunicira i radi zajedno na onome gde su interesi usaglašeni", rekao je.

Tanjug/AP/Alex Brandon, Eraldo Peres

 

Ono što je jedino izvesno, analitičari očekuju teško razgovore. Viktor Ših sa Univerziteta Kolumbija je rekao da su kineskoj strani važna pitanja koja uključuju sankcije i zabranu izvoza za kineske firme.

Ših je za CNN rekao da veruje da će Blinken u Kini pokušati da "spusti temperaturu" oko nekih pitanja i da postoji određena volja za deeskalaciju tenzija, iako za neke politike kaže da su deo višegodišnje strategije za nadmetanje s Kinom.

Upitan šta bi bio najbolji mogući scenario, kaže da bi bilo dobro da vidimo neki dogovor o uspostavljanju kanala komunikacije dve vojske u periodima tenzija. "To bi bilo postignuće", zaključio je. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet