Fokus

Bajden se u narednim mesecima nada sastanku sa kineskim predsednikom

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2023

-

18:03

Bajden se u narednim mesecima nada sastanku sa kineskim predsednikom
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da se nada da će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u narednih nekoliko meseci.

"Nadam se da ću u narednih nekoliko meseci ponovo sresti Sija", rekao je Bajden novinarima.
On je dodao da misli da je pojava navodnog kineskog špijunskog balona u američkom vazdušnom prostoru osramotila Peking i da to nije učinjeno namerno, prenosi Blumberg.

"Kina ima neke legitimne poteškoće koje nisu povezane sa Sjedinjenim Državama. Ne mislim da je rukovodstvo znalo gde se nalazi balon ili šta je u njemu i šta se dešava", rekao je Bajden. 

Komentari američkog predsednika poklapaju se sa putovanjem državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Peking gde će se sastati sa visokim kineskim zvaničnicima, u pokušaju da se smanje napetosti i izbegne direktni sukob između dve najveće svetske sile, navodi Blumberg.

Blinken je prvobitno trebalo da poseti Kinu u februaru, ali je to putovanje odloženo zbog navodnog kineskog špijunskog balona koji je leteo iznad SAD, pre nego što ga je oborio američki borbeni avion.

Američki i kineski predsednik su se poslednji put sastali prošlog novembra na Baliju.

Američka televizija NBC objavila je u petak da je Bajden želeo da razgovara sa Sijem u danima nakon što su SAD oborile balon, ali od toga su ga odgovorili najviši savetnici za nacionalnu bezbednost.

Prema rečima neimenovanih zvaničnika iz administracije, Bajden je verovao da bi mogao da spusti novonastale napetosti sa Pekingom ukoliko bi imao priliku da direktno razgovara sa predsednikom Kine i tako izgladi stvari.

Međutim, savetnici su mu rekli da nije pravo vreme za razgovor dvojice lidera, već da je najbolje da se počne sa kontaktima sa Pekingom na nižem ili srednjem nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet