Fokus

Si: Kina će pomoći razvoj zemalja Centralne Azije

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

07:45

Si: Kina će pomoći razvoj zemalja Centralne Azije
Si Đinping - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping danas je predstavio plan koji za cilj ima ubrzani razvoj Centralne Azije koji podrazumeva izgradnju infrastrukturnih mreža, jačanje trgovine, kao i borbu protiv spoljnog mešanja.

"Moraju se čuvati bezbednost, nezavisnost i teritorijalni integritet zemalja Centralne Azije. Svetu je potrebna Centralna Azija koja je stabilna, prosperitetna, harmonična i dobro povezana", poručio je Si na samitu Kina-Centralna azija u gradu Sijan, prenosi Rojters.

On je istakao da je Kina spremna da spoji razvojne strategije Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkemenistana i Uzbekistana, i da uloži zajedničke napore na promovisanju modernizacije svih šest zemalja.

Predsednik Kine je naglasio da pomenute države moraju da se suprotstave spoljnom mešanju u unutrašnje stvari i pokušajima da se podstaknu "obojene revolucije".

Istovremeno, dodao je da centralnoazijske zemlje treba zadrže nultu toleranciju prema terorizmu, separatizmu i ekstremizmu.

"Kina je spremna da pomogne zemljama Centralne Azije u oblasti bezbednosti i odbrane", rekao je Si.

Istakao je da Kina i centralnoazijske države treba da prodube strateško međusobno poverenje i da uvek jedna drugoj nude "jasnu i snažnu podršku" kada je reč o pitanjima o suštinskih interesa, poput suvereniteta, nezavisnosti, nacionalnog dostojanstva i dugoročnog razvoja.

Dvodnevni samit u Sijanu, kineski državni mediji okarakterisali su kao trijumf regionalne diplomatije Pekinga, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Svet