Fokus

Si: Kina želi da pomogne Palestini u mirovnom procesu sa Izraelom

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

13:55

Si: Kina želi da pomogne Palestini u mirovnom procesu sa Izraelom
Si: Kina želi da pomogne Palestini u mirovnom procesu sa Izraelom - Copyright Jade Gao/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da je Peking voljan da pomogne Palestincima u mirovnom procesu sa Izraelom i postizanju unutrašnjeg pomirenja.

"Osnovno rešenje za palestinsko pitanje leži u uspostavljanju nezavisne palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao njegovim glavnim gradom", rekao je Si tokom sastanka sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom u Pekingu.

Dodao je da međunarodna zajednica treba da poveća razvojnu i humanitarnu pomoć Palestincima, prenosi Rojters.

Si je istakao da su Kina i Palestina dobri prijatelji i partneri koji veruju i podržavaju jedna drugu.

"Kina je sve vreme čvrsto podržavala pravedni cilj palestinskog naroda da povrati svoja legitimna nacionalna prava", poručio je predsednik Kine.

Abas se zahvalio Siju na podršci

Palestinski lider Mahmud Abas danas se zahvalio kineskom predsedniku Si Đinpingu na političkoj podršci koju Peking pruža palestinskom narodu u njegovim naporima da povrati svoja legitimna nacionalna prava i ostvari svoju slobodu i nezavisnost.

Prilikom posete Pekingu, povodom 35 godina diplomatskih odnosa Kine i Palestine, Abas je Sija obavestio o tekućoj izraelskoj okupaciji i jednostranim merama izraelskih vlasti koje se ogledaju u intenziviranju naseljevanja Zapadne obale, svakodnevnim ubistvima, skrnavljenju hrišćanskih i islamskih svetinja u Jerusalimu i nepoštovanju potpisanih sporazuma, prenosi palestinska agencija WAFA.

Dvojica lidera su razgovarala i o političkim i diplomatskim naporima vezanim za prikupljanje međunarodne podrške Palestini da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Abas je ponovio da Palestina i dalje čvrsto podržava princip jedne Kine, kao i da će nastaviti da unapređuje saradnju sa Kinom u svim oblastima.

Kineski predsednik je tokom sastanka izjavio da je Peking voljan da pomogne Palestincima u mirovnom procesu sa Izraelom i postizanju unutrašnjeg pomirenja, te da osnovno rešenje za palestinsko pitanje leži u uspostavljanju nezavisne palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao njegovim glavnim gradom.

"Kina je sve vreme čvrsto podržavala pravedni cilj palestinskog naroda da povrati svoja legitimna nacionalna prava", poručio je predsednik Kine.

On je istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da poveća razvojnu i humanitarnu pomoć Palestincima, preneo je Rojters. 

Abas je prvi arapski lider kojeg je Si ugostio ove godine, povodom obeležavanja 35 godina kinesko-palestinskih diplomatskih odnosa.

Palestinci traže osnivanje svoje države na Zapadnoj obali, Gazi i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Izraelske snage su 2005. godine napustile Gazu, ali vlasti Izraela nastavljaju da šire naselja na Zapadnoj obali, a Jerusalim smatraju svojom večnom i nedeljivom prestonicom.
 

Komentari (0)

Svet