Fokus

Temperaturni rekordi u kineskoj prestonici: U Pekingu treći dan zaredom 40 stepeni Celizijusovih

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2023

-

13:47

Temperaturni rekordi u kineskoj prestonici: U Pekingu treći dan zaredom 40 stepeni Celizijusovih
Temperaturni rekordi u kineskoj prestonici: U Pekingu treći dan zaredom 40 stepeni Celizijusovih - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

U Pekingu je danas zabeleženo 40 stepeni Celzijusa, rekordni treći dan zaredom. U 13.51 časova temperatura koju meri Referentna meteorološka stanica Pekinga u njegovim južnim predgrađima nakratko je skočila iznad 40 stepeni Celzijusa, preneo je Rojters.

Do subote grad od skoro 22 miliona ljudi nije registrovao tri uzastopna dana sa temperaturom iznad 40 stepeni Celzijusa od upostavljanja južne opservatorije 1951. godine.

Osim Pekinga, delovi obližnjih Hebeja, Henana, Šandonga, Unutrašnje Mongolije i Tjenđina su ili podigli ili zadržali upozorenje na vremenske prilike na "crvenom", najvišem upozorenju u četvorostepenom kineskom sistemu upozorenja.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

Crveno upozorenje označava da temperatura može preći 40 stepeni Celzijusa u roku od 24 časa.

Peking se juče "krčkao" na temperaturi od čak 40,3 stepena, nakon što je u četvrtak, izmeren 41,1 stepen, što je bio drugi najtopliji dan u kineskoj prestonici u moderno doba.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

Najtopliji dan u Pekingu registrovan je 24. jula 1999, kada je temperatura iznosila 41,9 stepeni Celzijusovih. Očekuje se da će se toplotni talas na severu Kine smiriti do ponedeljka, da bi temperature ponovo počele da rastu tokom naredne nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet