Fokus

Može li pas Moli do mesta gradonačelnika Toronta? Među 102 kandidata na izborima i potpuno nesvakidašnji predlog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2023

-

13:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izbori za gradonačelnika Toronta održavaju se danas, a jedan od kandidata je i ženka haskija po imenu Moli. Zapravo, kandiduje se njen vlasnik Tobi Hips, ali je rekao da će je imenovati za gradonačelnicu ako pobedi jer "misli da bi se bolje odluke donosile ako pas pobedi".

Toronto uskoro odlučuje ko će voditi grad, nakon što su otkrića o vanbračnoj vezi Džona Torija, koji je do sada obavljao tu funkciju, isplivala u javnost. Veliki broj kandidata je u opticaju - čak 102.

Hips je rekao da ima "pravičan i finansiran plan za stvarne promene u pogledu pristupačnog stanovanja, klime i infrastrukture". 

Kada je reč o samom psu Moli, ona se, kako je Hips rekao, "bori za izgradnju više parkova za pse, kao i za povećanje budžeta za njih i društvene centre". Pored toga, boriće se i protiv preterane upotrebe soli na putevima tokom zime, jer to može da povredi šape pasa.

Prema rečima jedne od zajednica u Torontu koje se brinu o psima, Hips je najavio povećanje operativne budžete za parkove sa tri na pet odsto ako pobedi.

Kampanja predlaže rešenja za nepriuštivost stanovanja, povećanje poreza za preduzeća vredna milijardu dolara, i zabranu sistema grejanja na fosilna goriva u novim domovima i poslovnim zgradama.

Za kandidaturu je potrebno samo 250 kanadskih dolara i 25 potpisa, a kako je rekla Karen Čepl sa Univerziteta u Torontu, "neki samo žele da vide da li imaju šanse, kada je već teren tako otvoren".

"U tome postoji neka vrsta kockarskog aspekta, aure Las Vegasa", navela je Čepl za BBC.

Poslednja, ali dosta zanimljiva informacija, jeste da je Hips izjavio kako "Srbija ima posebno mesto u njegovom srcu", jer je, kako kaže, 1998. godine igrao u srpskoj bejzbol reprezentaciji.

Komentari (0)

Svet